Lumea se reunește la Paris pentru a negocia un tratat împotriva poluării cu plastic
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O nouă încercare de a salva ce se mai poate salva
O nouă încercare de a salva ce se mai poate salva
Scopul este de a pune capăt utilizării materialelor plastice de unică folosință până în 2040.

Reprezentanți din 175 de țări se reunesc la Paris, de luni, 29 mai, până pe 2 iunie, pentru un summit important în vederea pregătirii unui tratat internațional de combatere a poluării cu plastic. Sâmbătă, Catherine Colonna, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, a organizat în capitală o reuniune pregătitoare "la nivel înalt" pentru a face să avanseze această problemă complexă.

În plus față de obiectivul declarat de a pune capăt utilizării plasticului de unică folosință până în 2040, Franța este mai ambițioasă și, împreună cu celelalte țări ale Uniunii Europene, solicită o reducere obligatorie a producției de plastic.

Poluarea este enormă, iar plasticul este omniprezent în viața noastră. Toate cele 8.300 de milioane de tone de plastic produse din 1950 încoace ar putea "acoperi întreaga Franță cu 50 de centimetri de polimer sau întreaga suprafață a Pământului cu un strat de 2 milimetri", spune Jeroen Sonke, director de cercetare la CNRS și primul autor al unei evaluări globale a plasticului. "Abuzăm de plastic pentru că este ieftin, dar are consecințe asupra mediului, oceanelor, florei și faunei", a declarat pentru AFP Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, în ajunul summitului de la Paris.

Restricționarea utilizării

Pe lângă cele 8-9 milioane tone de plastic aruncate în mare în fiecare an, cea mai mare parte este depozitată pe uscat și în sedimentele marine, o mică parte este reciclată (aproximativ 8%), alte 10% sunt incinerate și chiar emise în atmosferă (30.000 de tone pe an). Iar acești polimeri pot fi găsiți peste tot: deșeuri sau microparticule de plastic au fost descoperite în Groapa Marianelor, la o adâncime de 10.000 de metri în Oceanul Pacific și la o înălțime de până la vârful Pic du Midi (Nature Communications, decembrie 2021). Se pot găsi "până la 400 kg de plastic la hectar în sol, atunci când este împrăștiat", spune Pascale Fabre, director de cercetare la CNRS.

În fața acestei poluări, primul obiectiv al tratatului negociat la Paris este de a restricționa utilizarea materialelor plastice de unică folosință, care reprezintă 40% din volumele produse și care pot fi înlocuite mai mult sau mai puțin ușor. Dar, înainte de a atinge acest obiectiv, țările prezente la Paris vor discuta despre metoda de guvernanță și chiar despre ambițiile tratatului. Vor fi luate decizii cu majoritate calificată? Acest lucru ar fi mult mai puțin dificil decât o decizie în unanimitate.

Diferențe între țări

În cadrul celei de-a doua runde de negocieri care va începe la Paris, se intenționează așadar să se stabilească viitoarele reguli. În decembrie 2022, în Uruguay, țările nu au reușit să se pună de acord asupra modului de organizare a discuțiilor! O altă întrebare este dacă viitoarea reducere a poluării cu plastic va fi obligatorie sau voluntară. Franța dorește să își ia un angajament ferm. Uniunea Europeană, țările africane și America Latină - aproximativ cincizeci de țări în total - doresc un acord ambițios și obligatoriu până în 2040. Statele Unite par a fi în favoarea unui acord internațional, dar fără constrângeri. Pe de altă parte, producătorii de hidrocarburi, din care se produce marea majoritate a materialelor plastice, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, nu sunt în favoarea limitării producției, deoarece, în opinia lor, o parte din polimeri ar putea fi reciclată.

La precedentul summit al G7 de la Sapporo (Japonia) de la jumătatea lunii aprilie, miniștrii mediului au anunțat că doresc să reducă "poluarea suplimentară cu plastic la zero până în 2040". Însă aceste ambiții sunt privite în moduri diferite. În Franța, deputatul Philippe Bolo, raportor al misiunii OPECST (Office parlementaire sur les choix scientifiques et techniques) privind tratatul internațional, a făcut să fie adoptată în unanimitate de către deputații francezi, la 29 noiembrie 2021, o moțiune "împotriva poluării cu plastic". Dar el consideră că există încă diferențe între țări.

Mai este încă timp pentru a finaliza discuțiile. După summitul de la Paris, sunt prevăzute alte reuniuni, în special în noiembrie la Nairobi (Kenya) și alte două în 2024. Semnarea acordului, sub egida Națiunilor Unite, se speră că va avea loc în primăvara anului 2025, în Ecuador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel