Măștile de protecție au a deveni cel mai important articol. Luptă acerbă pe piața mondială

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Măștile de protecție au devenit un accesoriu cotidian obligatoriu
Măștile de protecție au devenit un accesoriu cotidian obligatoriu
Într-un moment în care ţările se chinuie să îşi asigure necesarul de măşti pentru a-şi proteja de coronavirus personalul medical, producătorii germani şi americani din Europa văd în această situaţie o oportunitate pentru a putea concura cu rivalii asiatici şi a aduce producţia de măşti mai aproape de casă, transmite Reuters.

Potrivit recomandărilor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), tratamentul unui singur pacient cu COVID-19 necesită consumul a circa 15 măşti de tip N95 în fiecare zi. Având în vedere că în prezent sunt 700.000 de europeni infectaţi cu coronavirus, aceasta înseamnă aproximativ 10 milioane de măşti de tip N95 pe zi sau peste 3,8 miliarde pe an.

Însă, atât măştile respiratorii profesionale de tip N95, cunoscute şi sub denumirea FFP2, cât şi măştile chirurgicale mai simple au nevoie de un filtru dintr-un material sintetic.

Compania germană Innovatec GmbH & Co. KG intenţionează ca în luna iunie să crească producţia materialului sintetic din care se confecţionează filtrul pentru măşti în timp ce grupul american Berry Global şi cel german Sandler AG vor ca în luna august să lanseze noi capacităţi de producţie pentru filtre în Europa.

Însă, spre deosebire de producătorii care au început, temporar, să producă echipamente medicale pentru a face faţă creşterii explozive a cererii, Innovatec spune că este interesată de producţia pe termen lung în ideea de a putea produce un număr de două miliarde de măşti pe an.

Citește și: Doi mari retaileri forțează ieftinirea măștilor chirurgicale

Având în vedere dominaţia Asiei pe piaţa echipamentelor de protecţie medicală, măştile nu au fost un domeniu de interes pentru Innovatec.

"Acum multe companii caută disperate materii prime", spune directorul de operaţiuni de la Innovatec, Daniel Krumme. Acesta a dezvăluit că firma a modificat două maşini care erau utilizate pentru a produce filtre pentru clienţii industriali în vederea producerii de componente de măşti.

De asemenea, firma Sandler AG cu sediul în Bavaria a informat că în prezent investeşte într-o linie de producţie de filtre pentru a putea produce până la 800 de milioane de măşti pe an, însă producţia ar urma să demareze abia în luna august.

Firma americană Berry va creşte producţia de filtre destinate măştilor de tip N95 la uzina sa de la Biesheim, Franţa, tot din luna august, pentru a deservi Franţa şi regiunile învecinate. La fel ca şi Innovatec, Berry a decis să migreze dinspre producţia de filtre destinate clienţilor industiali spre filtre pentru măştile medicinale.

Rivalul american Hollingsworth & Vose Co. şi cel german Freudenberg SE care produc deja filtre în Europa au început să lucreze la creşterea producţiei de materiale utilizate la fabricarea de măşti.

Toate aceste companii europene mizează pe angajamentele venite din partea actorilor din sectorul public că vor continua să cumpere produse locale şi după ce pandemia se va termina.

"Credem că ţările îşi vor re-localiza producţia de măşti, având în vedere lecţiile învăţate din această criză", a declarat directorul general pentru Europa de la Berry, Cedric Ballay.

Guvernele europene au decis să sprijine o industrie domestică pentru producţia de măşti, după ce s-au confruntat cu o competiţie dură din partea cumpărătorilor americani pentru produsele venite din Asia.

Germania a anunţat că va suporta 30% din investiţiile necesare pentru companiile care vor începe să producă filtre pentru măştile medicinale până la finele acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel