Macron se întâlnește cu Putin. Poate liderul francez să facă vreo promisiune?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Macron a întâlnit la Moscova un Putin mai DUR, diferit de cel pe care-l cunoștea/ Foto: kremlin.ru
Macron a întâlnit la Moscova un Putin mai DUR, diferit de cel pe care-l cunoștea/ Foto: kremlin.ru
Președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește azi cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce liderii occidentali continuă să facă presiuni pentru a descuraja orice acțiune împotriva Ucrainei.

Chiar și în timp ce aceste eforturi diplomatice continuă, liderii europeni se pregătesc pentru alte situații neprevăzute. Înalți oficiali ai Uniunii Europene se află la Washington pentru a discuta despre surse alternative de energie în cazul în care Rusia ar reduce fluxurile de gaze naturale către blocul comunitar. Iar Andrzej Duda, președintele Poloniei, care are o graniță lungă cu Ucraina, se află la Bruxelles pentru întâlniri cu liderii UE și NATO. 

Moscova a negat în mod repetat că intenționează să atace Ucraina, în timp ce Marea Britanie și SUA afirmă că Rusia a masat aproape 130.000 de militari la granița ucraineană. Ministrul ucrainean al apărării a declarat că probabilitatea unei escaladări din partea Rusiei pare scăzută, în timp ce un oficial apropiat președintelui Volodimir Zelenski a declarat că Occidentul ar trebui să precizeze eventualele sancțiuni. 

După ce a petrecut cinci ani cultivând relațiile cu Putin, alături de Angela Merkel, Macron speră că a acumulat suficientă influență asupra liderului rus pentru a-l convinge să detensioneze situația. Președintele francez îl va îndemna pe omologul său rus să reducă prezența militară masată în apropierea vecinului său, a declarat reporterilor un oficial de rang înalt de la Elysee. De asemenea, el va încerca să obțină un angajament din partea lui Putin de a continua negocierile de pace și îl va avertiza cu privire la consecințele oricărei agresiuni.

Realitatea este însă că, probabil, Macron nu poate face prea multe. Kremlinul a declarat că prioritatea discuțiilor va fi reprezentată de cererile sale de securitate, care includ reducerea armamentului american în regiune și asigurarea faptului că NATO nu va admite niciodată Ucraina ca membru însă Macron nu îi poate oferi aceste concesii.

Citește și: Pușculița Rusiei stă să se spargă! Care este marele secret al Kremlinului

Germania este alături de Ucraina ”fără doar și poate”

Înainte de vizita de luni în Ucraina, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Berlinul este de partea poporului ucrainean ”fără doar și poate” și că va lucra în cadrul UE, NATO și al Grupului celor Șapte pentru a asigura integritatea teritorială a țării. De asemenea, ea are programată o vizită la linia de contact din est.

Baerbock a declarat că Germania va reacționa la agresiunea rusă împotriva Ucrainei cu "măsuri dure, foarte concrete", în timp ce administrația cancelarului Olaf Scholz încearcă să îi reasigure pe aliații occidentali că este de încredere, după criticile privind politica sa.

Ucraina așteaptă o misiune a FMI în următoarele săptămâni 

Guvernul ucrainean se așteaptă ca misiunea Fondului Monetar Internațional să analizeze politicile sale "cât mai curând posibil", poate la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, a declarat ministrul de Finanțe, Serhi Marchenko, într-un interviu. Țara încearcă să obțină 2,2 miliarde de dolari de la creditorul cu sediul la Washington și de la alți donatori în acest an. Situația economică fiind de fapt ceea ce reclamă de fapt Volodimir Zelenski.

Situația Ucrainei este "foarte turbulentă" din cauza temerilor legate de invazia Rusiei, dar "putem combate toate scenariile posibile" cu sprijinul partenerilor noștri internaționali, a declarat luni Marchenko. Guvernul este în discuții cu SUA, Germania, Marea Britanie și alți parteneri cu privire la sprijinul financiar bilateral, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante

pixel