Magazinele de tip "konbini", minimarketuri de cartier omniprezente în Japonia, sunt libere să îşi fixeze preţul dorit pentru aceste pungi. Preţul lor este simbolic, variind în jurul valorii de 3 yeni (mai puţin de 3 eurocenţi).
Noua dispoziţie pare să aibă efect. "Îmi fac cumpărăturile într-un konbini în fiecare dimineaţă. Ştiam acest lucru (că pungile din plastic vor deveni produse contra cost, n.r.), aşa că mi-am adus propria sacoşă", a declarat o cumpărătoare niponă pentru radioteleviziunea publică NHK.
Numeroase localităţi din Japonia impun o triere minuţioasă a deşeurilor menajere (plastic, sticlă, hârtie), dar cele mai multe dintre ele, inclusiv cele din plastic, sunt incinerate, un procedeu care produce gaze cu efect de seră.
Capturarea de lăcuste îți aduce bani în buzunar! Țara care duce o luptă cu aceste insecte
În Japonia, o ţară în care clientul e rege - cutiile pentru prânz sunt de unică folosinţă, bananele şi chiar prunele sunt ambalate individual -, iar refuzul unui capac pentru paharul de cafea sau al unei pungi folosite pentru a proteja un aliment deja ambalat în plastic generează de cele mai multe ori uimire în rândul comercianţilor.
În 2018, Guvernul de la Tokyo a anunţat obiectivul de a reduce cu 25% până în 2030 producţia anuală niponă de deşeuri din plastic, care era de 9,4 milioane de tone.
Japonia este al doilea producător mondial de deşeuri din plastic per cap de locuitor după Statele Unite ale Americii, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Introducerea unei plăţi generalizate pentru pungile din plastic "are drept obiectiv să îi încurajeze pe oameni să se gândească de două ori înainte de a decide dacă punga este cu adevărat necesară şi să îi facă îşi revizuiască modul de viaţă", a precizat Guvernul japonez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...