Mai mult de jumătate din importurile UE de înaltă tehnologie provin din China şi SUA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Comerţul UE cu produse de înaltă tehnologie a crescut anul trecut, potrivit Eurostat.

Uniunea Europeană a importat, în 2022, din afara blocului comunitar produse de înaltă tehnologie în valoare de 482 miliarde de euro, un avans de 22% comparativ cu 2021, mai mult de jumătate din importuri provenind din China şi Statele Unite, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Exporturile către ţările din afara UE au ajuns anul trecut la 446 miliarde de euro.

În 2022, mai mult de jumătate din importurile UE de produse de înaltă tehnologie din afara blocului comunitar au venit din China (38%; 183 miliarde de euro) şi Statele Unite (19%; 91 miliarde de euro), alţi parteneri de top fiind Elveţia (6%; 30 miliarde de euro), Taiwan (5%; 23 miliarde de euro), Marea Britanie şi Vietnam (fiecare cu 4%; 20 miliarde de euro, şi, respectiv, 18 miliarde de euro).

Cea mai importantă categorie de produse de înaltă tehnologie importate din afara blocului comunitar au fost echipamente electronice şi de telecomunicaţii (202 miliarde de euro).

Pentru trei dintre principalii şase parteneri de import de produse de înaltă tehnologie, cea mai importantă categorie a fost reprezentată de echipamente electronice şi de telecomunicaţii: Vietnam (74% din aceste importuri au venit din Vietnam; 13 miliarde de euro), Taiwan (69%; 16 miliarde de euro) şi China (55%; 101 miliarde de euro).

Pentru Elveţia, cea mai importantă categorie a fost domeniul farmaciei (68% din aceste importuri au venit din Elveţia; 20 miliarde de euro). Pentru Statele Unite (35%; 32 miliarde de euro) şi Marea Britanie (28%; şase miliarde de euro) a fost sectorul aerospaţial.

În cazul exporturilor de produse de înaltă tehnologie către ţările din afara UE, principalii parteneri comerciali în 2022 au fost SUA (26%; 118 miliarde de euro), China (12%; 53 miliarde de euro), Marea Britanie (9%; 42 miliarde de euro), Elveţia (6%; 28 miliarde de euro), Japonia (4%; 19 miliarde de euro) şi Turcia (3%; 12 miliarde de euro).

Cea mai importantă categorie de produse de înaltă tehnologie exportate către ţările din afara UE a fost în domeniul farmaciei (145 miliarde de euro).

Pentru trei dintre principalii şase parteneri de export de produse de înaltă tehnologie, cea mai importantă categorie importată a fost din domeniul farmaciei: Japonia (56%; 11 miliarde de euro), Elveţia (50%; 14 miliarde de euro) şi Statele Unite (49%; 57 miliarde de euro).

Principala categorie de produse exportată în China (38%; 20 miliarde de euro) şi Marea Britanie (24%; 10 miliarde de euro) a fost reprezentată de echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Pentru Turcia, a fost din sectorul aerospaţial (38%; cinci miliarde de euro).

Pentru şapte categorii, Statele Unite au fost cea mai mare destinaţie pentru exporturile UE. Alţi principali parteneri comerciali au fost China (echipamente electronice şi de telecomunicaţii) şi (Marea Britanie (computere şi echipamente de birou).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Papa Fancisc
Insolvență / FOTO: Freepik
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk

pixel