Mai mulți bani pentru elevi. Premiile pentru olimpici, majorate la 1000 de lei
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
O măsura care i-a putea stimula pe elevi să învețe mai bine
O măsura care i-a putea stimula pe elevi să învețe mai bine
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ultimele decizii ale Guvernului în învățământul românesc. Este vizată inclusiv creșterea duratei studiilor de licență în domeniul artelor spectacolului. 

„Aveam un sistem ridicol de recunoaștere a performanței la nivel național”, a spus ministrul Educației, care a declarat că prin actul normativ adoptat premiul întâi va fi 1000 de lei, premiul al doilea 700 de lei, al treilea 500 de lei și mențiunea RON, premiul trei 500 RON iar mențiunea 300 de lei”, a spus Sorin Cîmpeanu. 

Potrivit precizărilor sale, „pentru participarea la olimpiade naționale Guvernul a dublat astăzi alocația zilnică pentru fiecare participant la olimpiadele naționale, elevi și profesori, de la 100 la 200 de lei. Vă anunț că sunt în medie 20.000 de participanți”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, adăugând că, la capitolul costuri, suma totală se ridică la 4 milioane de lei pe zi, bani susținuți de Guvernul României.

De asemenea, Executivul a aprobat şi recunoaşterea performanţei obţinută la olimpiade internaţionale de elevii din şcolile private.

"Este pentru prima oară când Guvernul a adoptat o măsură prin care performanţa elevilor la olimpiadele internaţionale este recunoscută indiferent de şcoala de unde provin. Este recunoscută prin alocarea unor burse de performanţă, pentru prima oară, în şcolile private. Sunt elevi care reprezintă România, sunt elevi care merită recunoaşterea statului", a susţinut ministrul.

Citește și Cîmpeanu: Pandemia a creat "o catastrofă educaţională". Procentul minim cerut de la buget VIDEO

Pe de altă parte, Guvernul a aprobat creşterea duratei studiilor de licenţă în domeniul artelor spectacolului de la trei la patru ani. "Este un pas pentru alinierea la ceea ce se întâmplă în spaţiul european al învăţământului superior", a apreciat Cîmpeanu, adăugând că universităţile de profil ar putea încerca să aplice încă din acest an măsura adoptată de Executiv.

"Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă, sunt sigur că vor încerca să înceapă în acest regim, încă din acest an. Sunt o serie de condiţii tehnice de îndeplinit, o să discutăm cu colegii din învăţământul superior de artă în ce măsură putem să-i sprijinim, dacă putem să-i sprijinim cu reglementări în situaţia în care vor să înceapă încă de la admiterea din acest an", a explicat ministrul.

Prin ordonanţa de urgenţă s-a aprobat şi baza legală pentru a se putea monitoriza trasabilitatea absolvenţilor de învăţământ superior, integrarea lor pe piaţa muncii şi nu numai, a mai informat Sorin Cîmpeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel