Mâine aflăm dacă OPEC+ deschide robinetul de petrol

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sediu OPEC din Viena
Sediu OPEC din Viena
Alianţa formată din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi un grup de alte state producătoare, în special Rusia, va decide joi dacă va menţine planul privind majorarea în cote a furnizărilor de petrol sau dacă, în sfârşit, reacţionează la presiunile Occidentului pentru a deschide robinetul şi a contribui astfel la reducerea preţurilor energiei, relatează agenţia EFE.

În principiu, toate semnalele sunt că miniştrii din cele 23 de ţări care formează OPEC+ îşi vor menţine strategia de a creşte lunar exporturile cu 400.000 barili pe zi, un plan demarat în august 2021 şi care ar trebui să se încheie în decembrie anul acesta.

Scopul este de a recupera până atunci nivelul la care "pompa" înainte de criza Covid, nivel care a scăzut drastic acum doi ani ca urmare a diminuării cererii, din cauza pandemiei.

Dar, această majorare lentă a producţiei se loveşte de necesitatea marilor ţări consumatoare de petrol de a combate inflaţia în creştere, în care preţul petrolului joacă un rol important, şi care a fost exacerbată ca urmare a problemelor de aprovizionare generate de invazia rusă în Ucraina.

De fapt, OPEC a avertizat la mijlocul lunii mai că sancţiunile impuse Moscovei pentru atacul din Ucraina vor afecta capacitatea de export şi a calculat că Rusia, al doilea mare producător din lume, va furniza anul acesta în medie cu 7,5% mai puţin petrol, faţă ce cât estimase în urmă cu trei luni.

De ce Europa nu poate apela la sprijinul OPEC

Această tendinţă se va agrava după aprobarea de către Uniunea Europeană a planului de a da un veto, înainte de finalizarea anului, pentru achiziţiile de petrol din Rusia care vin pe cale maritimă.

De altfel, cotidianul Wall Street Journal a scris miercuri că o serie de ţări din OPEC ar analiza scoaterea Rusiei din acord şi scutirea acesteia de respectarea cotelor sale, pentru ca alte ţări membre să poată pune mai mult petrol pe piaţă.

Preţul barilului de petrol Brent cu furnizare în iulie, a reacţionat miercuri cu o puternică scădere şi spre prânz oscila în jurul valorii de 117 dolari, cu 4,5% mai puţin faţă de marţi la închidere.

Secretariatul OPEC, care se ocupă cu executarea deciziilor pe care le iau cele 13 ţări membre, nu a răspuns la întrebările EFE privind informaţia din presa americană.

Acest zvon privind o ruptură a alianţei conduse de Rusia şi Arabia Saudită, lider al OPEC, ar fi fost dezminţit, cel puţin de faţadă, prin reuniunea pe care au avut-o miercuri miniştrii de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, şi din Arabia Saudită, Faisal bin Farhan.

Într-un comunicat comun, cei doi au subliniat "efectul stabilizator pe care îl exercită pe piaţa mondială de hidrocarburi strânsa coordonare dintre Rusia şi Arabia Saudită", al doilea şi, respectiv al treilea mare producător mondial de petrol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel