Majorare valoare tichete de masă 2022. Anunţul zilei: Când aflăm cu cât vor creşte
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă
Coaliţia de guvernare analizează varianta majorării valorii tichetelor de masă. 

Coaliţia PNL-PSD discută, zilele acestea, un proiect privind majorarea valorii tichetelor de masă acordate salariaţilor. Potrivit unor surse din PSD, social-democraţii au propus ca tichetele să crească cu 10 lei, o creştere de 50%, având în vedere că valoarea actuală a bonurilor este de 20,17 lei.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, luni dimineaţa, despre acest proiect, anunţând şi când se va discuta despre propunerea finală privind valoarea tichetelor.

"Eu cred că românii aşteaptă de la noi anumite decizii şi anumite măsuri. Avem de-a face cu scumpiri şi inflaţie, ştim de unde au pornit toate aceste lucruri; nu am nicio reţinere să o spun: de la liberalizarea haotică în zona energiei. Asta este, trebuie să şi-o asume cei care au făcut acest lucru. Şi în acest moment intrăm pe efectele acestor scumpiri exagerate la energie, să le diminuăm. Vor fi scheme de ajutor în zona economică. Sunt mai multe variante, unele convenite, altele neconvenite până în acest moment cu membrii coaliţiei. Tichetele de masă oricum trebuie mărită valoarea nominală şi vom vedea care este impactul. Aşteptăm până mâine să vedem de la domnul Câciu toate calculele. Totuşi, vorbim de bugetul României, un buget sustenabil, nu putem să ieşim din această logică şi sunt ferm convins că vom găsi calea cea mai bună", a declarat Marcel Ciolacu.

 

Citeşte şi: Cumpărare vechime pensie 2022. Cât te costă să cumperi un an de vechime în muncă

 

Veste bună pentru cei care vor să-şi cumpere vechime şi, astfel, să-şi completeze stagiul de cotizare.

Românii care vor să-şi completeze perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii au posibilitatea să-şi "cumpere" vechime în muncă, până la finele lunii august 2023. 

OUG 163/2020 prevede că până la data de 1 septembrie 2023, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel