Majorări de pensii pentru români: Ministrul Muncii: "Până în 2070 trebuie să fim săraci"
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vorbe care nu au cum să bucure pe nimeni
Vorbe care nu au cum să bucure pe nimeni
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a lansat un avertisment în legătură cu posibilitatea ca pensiile să fie majorate în continuare.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena3 CNN, ministrul Muncii a spus că majorările de pensii pot fi blocate în următorii ani din cauza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Apreciind că autorii PNRR-ului au vrut ca românii să fie săraci pentru următorii 50 de ani, Marius Budăi a apreciat că din textul acestui Plan Național ar trebui eliminat procentul de 9,4% din PIB pentru pensii.

"Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. "Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem". Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră.

Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare", a spus Marius Budăi, menționând că media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% şi 13%.

"Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca și guvernant la acest moment, știind că în Uniunea Europeană media este de 12,5%-13% cu plata pensiilor din PIB, îţi dorești ca țara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% față de media Uniunii Europene? Doar dacă îi urăști, din punctul meu de vedere, poți să faci așa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare.

Deci, niciun PNRR nu și-a propus să plafoneze așa ceva, să treacă vreun procent anume și nicio legislație a unor state membre nu cuprinde așa ceva", a declarat ministrul Muncii.

"Până în 2070 trebuie să fim săraci. Că așa au considerat unii la acel moment", a concluzionat Marius Budăi în interviul pentru Antena3 CNN. 

Citește și Creșteri de salarii. Marius Budăi a explicat ce condiții trebuie îndeplinite

.... Trebuie să vedem ce ne dorim, trebuie să ne vedem și să avem discuții clare și uneste cu mediul de afaceri, astfel încât să nu dezechilibrăm ceea ce avem până acum. Avem salariul minim de 4.000 în construcții. Ulterior, în 2022, am instituit acel salariu de 3.000 lei minim și cu fiscalizare redusă și în agricultură și alimentație. Acum salariul în construcție este 4.000 lei.

Studiem ambele variante, suntem în continuu dialog cu partenerii sociali și vedem în a 2-a parte a anului ce putem discuta cu dumnealor. Mă feresc să dau cifre și o să mă feresc să dau informații care nu sunt clare și nu sunt discutate îndelung și agreate și în coaliția politică, dar și cu partenerii sociali, pentru că nu este corect. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel