Marea Britanie: Economia a crescut neaşteptat în trimestrul doi

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Marea Britanie
Marea Britanie
Economia britanică a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul doi din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele revizuite publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), după ce iniţial se anunţase un declin de 0,1%, transmite Reuters.

Totuşi, PIB-ul Regatului Unit încă este sub nivelul de dinaintea pandemiei, contrar previziunilor iniţiale privind redresarea completă. În primele trei luni din 2022, economia britanică a înregistrat un avans de 0,8%, faţă de trimestrul patru din 2021.

"Nivelul real al PIB-ului este acum estimat ca fiind cu 0,2% mai scăzut decât cel de dinaintea pandemiei, în trimestrul patru din 2019, în urma revizuirii în scădere a precedentei estimări, ce indica un nivel de 0,6% peste cel de dinaintea pandemiei", se arată în comunicatul ONS.

De asemenea, ONS estimează că în 2021, anul în care pandemia a lovit Marea Britanie, economia s-a contractat cu 11%, faţă de prognoza iniţială, ce indica un declin de 9,8%.

Samuel Tombs, economist la Pantheon Macroeconomics, apreciază că noile date sugerează că problemele care au afectat creşterea economiei britanice în urma pandemiei şi a efectelor Brexitului au fost mai mari decât s-a crezut iniţial. Acesta a adăugat: "Aceste revizuiri vor determina organismul public de previziune bugetară OBR să înrăutăţească din nou previziunile privind evoluţia economiei britanice".

În schimb, deficitul de cont curent a fost de 33,8 miliarde de lire sterline (37,60 miliarde de dolari), în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un deficit de 44 miliarde de lire sterline. În primul trimestru din 2022, deficitul s-a situat la nivelul record de 43,9 miliarde de lire sterline.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere de 4,4% în trimestrul doi din 2022, după ce iniţial se anunţase un avans de doar 2,9%. Totuşi, este un declin semnificativ faţă de expansiunea de 8,7% din primele trei luni din 2022.

Ministrul britanic de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a prezentat săptămâna trecută un plan care prevede reducerea taxelor şi o creştere a împrumuturilor, estimând că aceste costuri ridicate vor fi compensate de dublarea ritmului de creştere economică. În acelaşi timp, Guvernul de la Londra a anunţat că va subvenţiona facturile la energie pentru gospodării şi firme cu o valoare de 60 de miliarde de lire sterline (64 de miliarde de dolari) numai în următoarele şase luni.

Aceste propuneri au dus la prăbuşirea cursul de schimb al lirei sterline până la un minim istoric de 1,03 dolari. Turbulenţele de pe pieţele financiare pun presiune asupra ministrului Finanţelor să îşi reevalueze politica fiscală care a provocat un colaps al valorii activelor britanice în ultimele zile.

Kwasi Kwarteng a încercat să atenueze turbulenţele de pe pieţele financiare spunându-le bancherilor că Executivul se angajează să respecte disciplina fiscală şi colaborează strâns cu Banca Angliei şi organismul public de previziune bugetară OBR.

De asemenea, economistul şef de la Banca Angliei, Huw Pill, a declarat că este posibil ca banca centrală să decidă o majorare "semnificativă" de dobândă la reuniunea sa din luna noiembrie, adăugând că turbulenţele de pe pieţele financiare au un impact serios asupra economiei şi vor fi luate în calcul în următoarele previziuni elaborate de Banca Angliei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel