Marea Britanie organizează primul summit privind siguranța inteligenței artificiale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Premierul Marii Britanii
Premierul Marii Britanii
Marea Britanie va găzdui luna viitoare primul summit global privind siguranța inteligenței artificiale (AI), cu scopul de a-și croi un rol ca arbitru între Statele Unite, China și Uniunea Europeană într-un sector tehnologic în creștere.

Summitul din 1-2 noiembrie se va concentra pe amenințarea pe care unii legislatori, inclusiv premierul britanic Rishi Sunak, spun că o reprezintă inteligența artificială. Sunak, care dorește ca Marea Britanie să devină un centru pentru siguranța acestei tehnologii, a declarat că AI-ul ar putea fi folosit de infractori și teroriști pentru a crea arme foarte puternice, scrie Reuters.

UE, în schimb, a prioritizat până acum implicațiile tehnologiei asupra drepturilor omului și a transparenței corporative.

Sunak va găzdui aproximativ 100 de invitați la Bletchley Park, locul din sudul Angliei unde matematicianul Alan Turing a descifrat codul Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și directorul executiv al Google DeepMind, Demis Hassabis, se află în fruntea unei liste de invitați care include legislatori, pionieri ai inteligenței artificiale și academicieni.

Agenda guvernului britanic pentru acest eveniment, publicată săptămâna aceasta, include discuții despre progresele imprevizibile ale tehnologiei și despre potențialul ca oamenii să piardă controlul asupra acesteia.

Dar unii analiști au declarat că summitul nu ar trebui să se concentreze atât de specific pe amenințările acestei tehnologii. Aceștia spun că există alte preocupări mai presante.

"Majoritatea oamenilor cu care vorbesc sunt nedumeriți de faptul că Marea Britanie a adoptat această abordare", a declarat Stephanie Hare, autor și cercetător de top în domeniul eticii tehnologiei. "Întrebarea este: ce aveți de gând să faceți în această privință?".

Când Sunak a anunțat pentru prima dată summitul în iunie, mai mulți actori importanți din domeniul tehnologiei avertizaseră deja asupra riscurilor date de AI. Elon Musk, managerul Tesla, a cerut o pauză în dezvoltarea sistemelor AI. Fostul cercetător al Google și "pionierul inteligenței artificiale" Geoffrey Hinton a declarat că tehnologia reprezintă o amenințare mai urgentă pentru omenire decât schimbările climatice.

Criticii se întreabă de ce Marea Britanie s-a autoproclamat centrul siguranței AI. Dar susținătorii spun că summitul va sublinia poziția Londrei ca centru tehnologic de top la nivel mondial. Potrivit datelor Dealroom publicate în decembrie, companiile tehnologice britanice au strâns mai mult capital în 2022 decât cele din Franța și Germania la un loc.

În săptămânile de după ce Sunak a anunțat summitul, OpenAI a anunțat că va deschide la Londra primul său birou din afara SUA, în timp ce Google a publicat o analiză care sugerează că investițiile suplimentare în inteligența artificială ar oferi un impuls de 400 de miliarde de lire sterline (488 de miliarde de dolari) economiei britanice până în 2030.

Miercuri, Financial Times a relatat că este de așteptat ca reprezentanți din China să participe la eveniment, citând surse atât din guvernul chinez, cât și din cel britanic. Departamentul pentru Știință, Inovare și Tehnologie nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel