Marea Britanie: Posibile scenarii pentru a ieși din haosul politic

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Taxa pentru poluare din Londra, extinsă. Cartierele românilor, afectate
Taxa pentru poluare din Londra, extinsă. Cartierele românilor, afectate
În criza actuală, nu doar premierul Liz Truss își joacă viitorul, ci întreaga majoritate conservatoare, deoarece alegerile generale se vor solda probabil cu o înfrângere zdrobitoare.

Reacția piețelor de luni dimineață la semnalele transmise în weekend de noul ministru de finanțe, Jeremy Hunt, va fi decisivă. Este perceput drept omul capabil să scoată țara din acest impas politic și financiar sau trebuie să meargă mai departe? În culise, parlamentarii conservatori se străduiesc să găsească o cale de ieșire din criză, cu doar doi ani înainte de următoarele alegeri generale. Iată care sunt posibilele scenarii care se conturează.

O continuare a tandemului Truss-Hunt

Liz Truss supraviețuiește unei săptămâni cruciale de întâlniri ale parlamentarilor care discută despre posibila sa destituire din funcție. Jeremy Hunt reușește să convingă piețele că Regatul Unit poate reveni pe drumul cel bun și să prezinte un plan financiar credibil până la 31 octombrie. Acesta este scenariul de stabilitate favorizat de unii conservatori, inclusiv de fostul ministru al sănătății Matt Hancock, după cum el însuși a declarat la BBC on Sunday.

"Nimeni nu vrea să vadă o instabilitate continuă", a spus el. El a spus că trebuie îndeplinite trei condiții pentru ca Liz Truss să rămână în funcție: să anunțe un plan economic credibil, să își remanieze guvernul pentru a-l extinde dincolo de cercul de loialiști care au adus-o la putere și să restabilească încrederea prin încetarea subminării instituțiilor.

În acest caz, Jeremy Hunt ar reveni probabil la putere după ce ar fi redresat nava. Fără alegeri generale, el nu ar avea legitimitate politică. Această opțiune își are deja criticii săi, care au numit-o, potrivit presei, "complotul pensionarilor" sau "alianța bătrânilor cărunți".

Noi alegeri generale

Teoretic, următoarele alegeri generale sunt programate cel târziu la sfârșitul anului 2024. Termenul poate fi devansat dacă presiunea politică crește ca intensitate. Liderul laburist Keir Starmer și-a reiterat vineri apelurile în favoarea organizării de alegeri: "Ne aflăm într-o situație absurdă în care suntem la al patrulea prim-ministru în șase ani care, în decurs de numai câteva săptămâni, a dobândit cea mai proastă reputație dintre toți prim-miniștrii din istorie", a declarat el pentru The Guardian.

Pentru Partidul Conservator, acesta ar fi scenariul negru. Cu un avans de 25 de puncte în sondaje, Partidul Laburist riscă cea mai mare înfrângere de la alegerea lui Tony Blair, în 1997.

Înlocuirea lui Truss cu un nou prim-ministru

Propunerea ar fi părut extravagantă în urmă cu câteva săptămâni. Nu mai este așa, având în vedere credibilitatea afectată a lui Liz Truss. Normele prevăd că un prim-ministru este protejat de un vot de neîncredere timp de 12 luni de la numire. Regulile ar putea fi însă schimbate în cazul în care, din nou, presiunea devine prea mare. Ce poate face Graham Brady, secretarul grupului parlamentar, dacă va fi îngropat de scrisorile deputaților conservatori care cer un vot de neîncredere?

Într-o astfel de situație, Rishi Sunak, eliminat în această vară în cursa pentru conducerea conservatoare împotriva lui Liz Truss, ar putea reintra în joc. Se spune că aliații săi, în mare parte marginalizați în actualul guvern, pun la cale un plan pentru a-l îndepărta pe prim-ministru. Penny Mordaunt, care s-a clasat pe locul al treilea, ar putea fi, de asemenea, chemată la guvernare. Numele secretarului apărării, Ben Wallace, este de asemenea vehiculat, dar acesta a renunțat la cursa pentru Downing Street în iulie.

Problema este că, dacă va fi ales un nou lider, acesta va trebui probabil să se confrunte cu poporul britanic în cadrul unor alegeri generale pentru a obține legitimitate. Un scenariu pe care partidul încearcă să îl evite.

Citește și Jeremy Hunt, al patrulea ministru de Finanţe al Marii Britanii în tot atâtea luni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Industrie / Sursa: Freepik.com
Donald Trump / Foto: WEF / Flickr

Mesajul lui Trump privind taxele vamale zguduie piețele

Luni seara, Donald Trump a folosit platforma sa Truth...

Thyssenkrupp / FOTO: Wikipedia

Thyssenkrupp va concedia sau externaliza 11.000 de angajați

Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE

pixel