Urmărește dezbaterea live

Marea Britanie şi Japonia au semnat primul ACORD COMERCIAL
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Raed Arafat, despre CĂLĂTORIA din Marea Britanie către România
Raed Arafat, despre CĂLĂTORIA din Marea Britanie către România
Marea Britanie şi Japonia au semnat vineri, la Tokyo, un acord comercial bilateral, primul mare tratat de acest fel post-Brexit pentru Londra, într-un moment în care aceasta poartă negocieri dificile cu Uniunea Europeană, transmit AFP şi Reuters.

Acordul, anunţat la 11 septembrie de guvernul britanic, reproduce în mare parte tratatul UE-Japonia existent, care nu i se va mai aplica Regatului Unit începând de la 1 ianuarie.

Textul a fost prezentat de Londra drept un mijloc de a creşte schimburile comerciale cu Japonia cu 15,2 miliarde de lire sterline (16,8 miliarde de euro).

El va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru a coincide cu încheierea perioadei de tranziţie convenite cu Uniunii Europene după ieşirea oficială din blocul comunitar (31 ianuarie 2020).

Putin a AUTORIZAT personal TRANSFERUL lui Navalnîi în Germania

Potrivit Londrei, acordul le va permite firmelor britanice să evite taxele vamale la 99% din exporturile lor către Japonia.

Principalele beneficiare vor fi industria, sectoarele agroalimentar şi tehnologic.

Acordul a fost semnat, în cursul unei scurte ceremonii la Tokyo, în prezenţa ministrului britanic pentru comerţul internaţional, Liz Truss, şi a şefului diplomaţiei nipone, Toshimitsu Motegi.

'Acesta este primul acord de liber schimb de când Regatul Unit a redevenit o naţiune independentă pe plan comercial', a declarat Liz Truss.

Textul mai trebuie ratificat de parlamentul japonez până la sfârşitul anului pentru a intra în vigoare.

Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au reprezentat peste 30 miliarde de lire sterline, potrivit guvernului britanic, o cifră mult sub nivelul comerţului dintre Londra şi UE (aproape 700 miliarde de lire în 2019).

Într-un comunicat publicat înaintea semnării, Londra a ţinut să sublinieze, în mod evident din raţiuni de politică internă, avantajele acordului cu Tokyo, 'croite pentru cetăţenii şi oamenii de afaceri britanici', în raport cu aranjamentele din trecut cu UE. Totodată, el securizează câştiguri majore 'care ar fi fost imposibile în condiţiile apartenenţei la UE', a mai insistat Londra. În fine, acordul deschide calea pentru 'relaţii mai strânse' cu cele 11 state semnatare ale tratatului comercial transpacific (CPTPP), din care, pe lângă Japonia, mai fac parte Canada, Australia, Brunei, Chile, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel