Mareterra, un cartier cum nu mai există în Europa. Se construiește la Monaco VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Principatul Monaco / FOTO: Wikipedia
Principatul Monaco / FOTO: Wikipedia
Un proiect titanic de 2 miliarde de euro care va oferi orașului, în cel mult un an, 130 de apartamente și 14 vile de lu, plus o nouă infrastructură.

Un șantier care evoluează bine în Monaco. În sectorul Anse du Portier, proiectul realizării de la zero a unui nou cartier de 6 hectare pe mare intră în linie dreaptă. O provocare lansată în 2015 și menită să creeze noi oportunități de creștere economică și demografică unui Principat înghesuit pe teritoriul său de 2 kilometri pătrați. Mareterra (între pământ și mare) este deja al șaptelea proiect de acest fel lansat în în Monaco din 1907.

Un cartier eco

În mai bine de un secol (între Port Hercule, Fontvieille și Larvotto), peste 55 de hectare au fost deja ”furate” din mare și, din anii 1970, aceste extinderi au făcut posibilă construirea a 840.000 metri pătrați de locuințe. Mareterra este, prin urmare, o continuare a unei tendințe, dar și o noutate absolută. Este primul eco-cartier din Principat și o extindere artificială, acoperită în proporție de 40% de vegetație. 

„Mareterra este dovada că putem construi pe apă în mod rațional și rezonabil”, explică Guy-Thomas Lévy-Soussan, directorul general al Companiei de Dezvoltare Monegască (SAM) L’Anse du Portier, care răspunde de acest program. 

În privința prețurilor, oficial nu a fost avansată nici o cifră. Ținând în cont de faptul că Monaco deține recordul mondial pentru cel mai scump metru pătrat, cu prețuri medii care depășesc 50.000 de euro pe metrul pătrat, ajungându-se chiar la 100.000, ba chiar 120.000 de euro, ne putem face o imagine. Și un calcul rapid: având în vedere că cele mai mici apartamente au o suprafață de 350 -  400 m² și o medie de aproximativ 600 m² pentru vile, înseamnă zeci de milioane de euro. 

Măsuri de precauție 

Creșterea nivelului mării a fost, pentru proiectanți și constructori o problemă de rezolvat. Prin urmare, cele mai joase niveluri se află la 2,15 metri deasupra apei și cu un metru deasupra pragurilor de precauție. Zonele locuite sunt la cel puțin 7 metri deasupra apei, iar cheiurile portuare în sine se află la 2,5 metri de mare, cu un sistem care permite ridicarea pontoanelor cu 1 metru, a precizat Guy-Thomas Lévy-Soussan. 

Până la apariția primului client, pe șantier se lucrează în ritm alerg: 2.300 de muncitori și 300 de companii implicate. Toate acestea pentru doar 140 de locuințe. Se regăsesc mari din arhitectură, precum Renzo Piano care lucrat pentru cartierul învecinat Larvotto și care va crea continuitate stilistică.

1000 de copaci

Firma pariziană Valode et Pistre Architectes se ocupă de  planificarea generală a proiectului, precum și de construcția a patru clădiri și zece case individuale. În plus, o serie de vile au fost încredințate spre realizare unor arhitecți care se recomandă de la sine, precum Tadao Ando, Norman Foster și Stefano Boeri, expertul italian care a creat pădurile verticale din Milano.

Pe de altă parte, ecologizarea locului este coordonată de peisagistul vedetă, Michel Desvignes. „În total, vor fi plantați aproape 1000 de copaci pe acest sit, inclusiv pini aclimatizați de ani de zile”, explică Denis Valode. Punând totul cap la cap, este de la sine înțeles că locul va deveni cea mai luxoasă enclavă a celui mai scump oraș din lume. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...

Portugalia va construi un nou aeroport la Lisabona

Acest nou aeroport, care se va numi Luis de Camoes, „are...

CCIR - Protocol de colaborare cu Ministerul Educației

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

Ambițiile spațiale ale Chinei reprezintă o amenințare?

Pe 3 mai, China a lansat una dintre cele mai ambițioase...


pixel