Topul pericolelor majore care amenință economia în 2019

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Analiștii agenției Bloomberg au inclus războaiele comerciale mondiale, Brexit și prețurile la petrol în categoria celor mai mari riscuri care pot influența creșterea economiei lumii în 2019. 

La capitolul războaie comerciale, accentul este pus, în analiza experților Bloomberg, pe relațiile dintre Statele Unite și China. În 2 decembrie, liderii celor două state au convenit să stopeze procesul de escaladare a divergențelor comerciale bilaterale.

Ambele țări trebuie să ajungă la un numitor comun pe probleme cheie, considerate pietre de încercare pentru dezvoltarea unor raporturi amiabile între Washington și Beijing, precum o mai mare deschidere a celor două piețe, protecția proprietății intelectuale, eliminarea restricțiilor pentru exporturilor de tehnologii avansate, asigurarea securității cibernetice și lupta împotriva infracțiunilor cibernetice.

În cazul în care nu se va găsi o ieșire din situație în următoarele trei luni, Administrația Donald Trump a promis majorarea taxelor vamale actuale de la 10% la 25% pentru o foarte largă paletă de produse chinezești. Dacă se va ajunge aici, PIB-ul Chinei va pierde până la 1,5% în 2019, iar economia lumii 5%, estimează specialiștii Bloomberg.

Brexit, petrol și nu numai

Situația din Italia constituie, la rândul ei, un risc, cred analiștii americani. La sfârșitul lunii octombrie, Comisia europeană a cerut Romei să modifice proiectul de buget pentru 2019. În vară, Bruxelles recomandase, printre altele, o reducere a deficitului bugetar cu 0,6% din PIB (comparativ u 2018), în condițiile în care documentele prezentate executivului comunitar de Italia indicau o creștere a acestui deficit cu 0,8-0,9% cu scopul extinderii programelor sociale. Dar guvernul de la Roma a lăsat neschimbată prognoza de deficit, corectând doar câțiva parametri ai proiectului de buget.

Alt element de risc pentru economia globală este Brexit - ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. La sfârșitul lunii trecute, liderii UE au reușit, în sfârșit, să aprobe acordul cu Regatul Unit privind divorțul celor două părți și o declarație politică referitoare la viitoarele relații cu Londra. Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să primească votul Parlamentului european și a celui britanic. Pentru acesta din urmă, termenul limită este 11 decembrie. Ieșirea propriu-zisă este prevăzută pentru 29 martie 2019, după care, conform planului, intervine o perioada de tranziție, care va dura până la finalul anului 2020.

În opinia experților Bloomberg, dacă Marea Britanie se va despărți de UE fără un acord, economia Regatului Unit se va contracta până în 2030 cu 7% comparativ cu alți membri UE. Dar, chiar dacă acordul privind Brexit, ce include participarea țării la uniunea vamală a UE, PIB-ul britanic va pierde aproximativ 3% până în 2030.

Printre alte riscuri analiștii Bloomberg au înscris evoluția prețurilor la petrol, dar și alegerile de anul viitor dintr-o serie de state europene. Tot aici un cuvânt de spus îl vor avea relațiile dintre SUA și Iran, dar și acțiunile întreprinse de OPEC și de țările care nu fac parte din cartel pentru reducerea producției de țiței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel