Mărimea contează. De ce industria eolienelor devine o problemă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Eoliene offshore
Eoliene offshore
Industria energiei eoliene se confruntă cu o problemă de mărime, deoarece palele devin mai lungi decât terenurile de fotbal.

Cele 169 de turbine eoliene care se învârt în largul coastei Yorkshire sunt o performanță inginerească: fiecare model de opt megawați ridicat de dezvoltatorul danez Ørsted poate alimenta o casă timp de 24 de ore cu o singură rotație a paletelor sale de 81 de metri, scrie Financial Times.

La zeci de mile mai la nord, dezvoltatorul rival de parcuri eoliene SSE a ridicat deja miza cu cele mai noi turbine ale sale, unde o singură rotație a paletei de 107 metri poate alimenta o casă timp de două zile.

Saltul în ceea ce privește dimensiunea turbinelor în industria eoliană offshore, unde palele pot ajunge mai sus decât Rockefeller Center din New York și pot furniza energie electrică pentru milioane de case, reflectă cursa acerbă pentru mărime din ultimul deceniu sau mai mult.

Ritmul rapid de evoluție stimulat de dezvoltatorii de parcuri eoliene și de producătorii de turbine a contribuit la scăderea costurilor și a demonstrat că această industrie poate juca un rol important în decarbonizarea sistemului energetic. Însă criticii se tem că această cursă ar putea începe acum să facă mai mult rău decât bine, deoarece lanțurile de aprovizionare se luptă să recupereze decalajul și apar întrebări legate de riscurile tehnice și de rentabilitatea producătorilor de turbine.

"Accelerarea ciclurilor de dezvoltare a noilor modele de turbine eoliene din ultimii ani nu a fost de ajutor", a declarat Christoph Zipf, purtător de cuvânt al grupului comercial WindEurope. "Trebuie să încetinească".

Mulți directori din industrie doresc să se pună capăt erei de creștere turbinelor, o perioadă de standardizare a modelelor fiind considerată cea mai bună modalitate de a ajuta dezvoltatorii să atingă obiectivele de creștere rapidă.

Deși în cadrul industriei s-a discutat serios și despre o limitare a dimensiunii turbinelor, multor dezvoltatori le este încă greu să reziste tentației privind randamentele mai mari. Producătorii de turbine se confruntă, de asemenea, cu o concurență continuă pentru mașini mai mari, în special din partea rivalilor chinezi.

De la primele modele din anii 1990, cu o capacitate de mai puțin de un megawatt, acum se dezvoltă turbine cu o capacitate de 18 MW sau mai mult, cu palete mai lungi decât terenurile de fotbal, susținute de turnuri care se ridică la peste 100 de metri deasupra suprafeței apei.

Obținerea unei cantități mai mari de electricitate de la fiecare turbină a contribuit la scăderea costurilor energiei eoliene cu 60% între 2011 și 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile.

Cu toate acestea, ritmul rapid de dezvoltare aduce cu sine provocări, de exemplu pentru producătorii de nave care instalează turbinele, precum și pentru alte părți ale lanțului de aprovizionare care trebuie să se adapteze la creșterile uriașe de dimensiuni și greutate. De pildă, spun experții în domeniu, cheiul porturilor trebuie consilidate deoarece doar nacela turbinei acum cântărește între 800 și 1.000 de tone.

Un raport din această vară spune că aproximativ jumătate din navele de instalare din lume vor fi scoase la pensie deoarece nu sunt proiectate pentru a face față noilor modele de turbine, fiind necesare investiții de aproximativ 13 miliarde de dolari pentru înlocuiri.

Dar proprietarii de nave au fost deja păgubiți de investițiile masive în modele noi, doar pentru a constata că acestea au fost rapid depășite spun reprezentanți din domeniu iar decizia constuctorilor de astfel de nave specializate a fost că vor începe să construiarcă iar nave numai în baza unor contracte pe termen lung de la dezvoltatori.

Ritmul rapid de dezvoltare înseamnă că modelele sunt introduse înainte ca performanța modelelor existente să fi fost observată pe termen lung, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la înțelegerea problemelor potențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres

pixel