Parlamentul votează noi membri în BNR, CNA și ASF. Mugur Isărescu a primit avizul pozitiv pentru un nou mandat la conducerea BNR

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vot în Parlament
Vot în Parlament
Parlamentului României se reunește pentru a vota numirea unor noi membri în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

Update: Mugur Isărescu a primit avizul favorabil din partea Comisiei de specialitare a Parlamentului.

Vot secret pentru numiri importante

Conform procedurilor parlamentare, votul pentru numirea noilor membri în aceste instituții esențiale va fi secret, realizat cu buletine de vot. O atenție deosebită este acordată vacantării funcției de membru al ASF, ocupată până de curând de Aura Socol, care a demisionat.

Nominalizări și propuneri pentru viitorul board al BNR

În ceea ce privește Banca Națională a României, Partidul Național Liberal (PNL), membru al coaliției de guvernare alături de Partidul Social Democrat (PSD), l-a nominalizat pe Cosmin Marinescu, consilier economic al președintelui Klaus Iohannis, pentru funcția de viceguvernator al BNR. Marinescu este considerat o personalitate de referință în domeniul economic, cu o experiență vastă atât în mediul academic, cât și în cadrul Administrației Prezidențiale.

Mugur Isărescu, aproape de un nou mandat la conducerea BNR

Unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda Parlamentului este și posibilitatea ca Mugur Isărescu să obțină un nou mandat de cinci ani în fruntea Băncii Naționale. Isărescu, deja guvernatorul cu cel mai lung mandat din lume, se află în fruntea BNR de mai bine de trei decenii, fiind un simbol al stabilității în politica monetară românească.

În contextul unei eventuale reînnoiri a mandatului său, premierul Marcel Ciolacu a declarat că îl susține pe Mugur Isărescu pentru a continua la conducerea instituției. În replică, Isărescu a afirmat săptămâna trecută că va participa la audierile din Parlament dacă va fi propus din nou pentru funcția de guvernator.

„Așa cum am răspuns data trecută, nu pot să mă dezmint. Decizia este la nivelul Parlamentului, nu la nivelul meu. Deci o să mă duc în Parlament dacă o să fiu invitat", a declarat Isărescu.

Întrebări privind viitorul BNR

Întrebările privind reînnoirea mandatului lui Isărescu nu sunt surprinzătoare, având în vedere că acesta a condus banca centrală în perioada de tranziție post-comunistă, asigurând o continuitate rar întâlnită în peisajul politic instabil din România. Într-un context economic global din ce în ce mai volatil, stabilitatea BNR sub conducerea lui Mugur Isărescu a fost lăudată, dar și criticată de-a lungul anilor. Bloomberg a publicat recent o analiză în care subliniază că România nu este cunoscută pentru stabilitatea conducerii sale politice, având 19 guverne în ultimele trei decenii. Cu toate acestea, la nivelul politicii monetare, BNR a fost un exemplu de continuitate datorită mandatului îndelungat al guvernatorului Isărescu.

Publicația americană notează că Mugur Isărescu este pregătit să-și extindă „dominația” asupra politicii monetare din România și să obțină un nou mandat, subliniind că stabilitatea BNR a contribuit semnificativ la gestionarea inflației și la protejarea economiei naționale în momentele de criză.

Audieri și decizii pentru viitorul instituțiilor esențiale

Audierile candidaților în comisiile parlamentare de buget, finanțe și cultură, care preced ședința plenară, sunt esențiale pentru configurarea noilor echipe de conducere din BNR, CNA și ASF. În cazul BNR, deciziile luate de noul consiliu de administrație vor influența direcția politicii monetare a României în anii următori, mai ales în contextul provocărilor economice globale și al creșterii inflației la nivel european.

În ceea ce privește CNA, această instituție joacă un rol cheie în reglementarea peisajului media din România, având responsabilitatea de a asigura respectarea legislației în domeniul audiovizualului și de a proteja interesul public în fața influențelor politice sau economice. Numirea noilor membri va fi crucială pentru menținerea unui cadru media echilibrat și echitabil, mai ales în contextul apropiatelor alegeri parlamentare din 2024.

La ASF, instituția care supraveghează piețele financiare non-bancare, noul consiliu va avea o responsabilitate majoră în gestionarea riscurilor din sectorul asigurărilor, fondurilor de pensii și piețelor de capital, având un impact direct asupra stabilității economice a României.

Așadar, ședința de marți a Parlamentului României marchează un moment esențial pentru stabilitatea economică și securitatea țării. Prin numirile în BNR, CNA și ASF, dar și prin aprobarea unor măsuri strategice pentru colaborarea internațională, România își consolidează direcția în fața provocărilor actuale și viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Industrie / Sursa: Freepik.com
Hacker / FOTO: Freepik
Birou / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
colaj foto pexels.com

Lovitură din China pentru profiturile BMW şi Mercedes

BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma...

Telecomunicații
Inteligență artificială / Foto: Freepik
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Totul despre Bigster, cel mai nou model lansat de Dacia

Dacia a lansat cel mai mare SUV al său produs la uzina...

Bună dimineața!
Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Dosare de pensie / Foto: Arhivă

Reorganizare la CNPP. Ce se întâmplă cu dosarele românilor

Ministerul Muncii a pus în procedura de transparenţă o...

Justiție

Demersurile justiției americane ingrijoreaza Wall Street

Chiar dacă drumul către o soluție definitivă este lung...

Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Euro / FOTO: Freepik

Zeci de miliarde de euro pentru Ucraina. Împrumut aprobat

Surse diplomatice au confirmat informațiile transmise de...

Fermier
Appeals Centre Europe, nou organism care va tranșa disputele cu rețelele sociale / Foto: Freepik
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi

pixel