Marius Budăi: Avem Strategia Naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Marius Budăi / Foto: Ministerul Muncii
Marius Budăi / Foto: Ministerul Muncii
Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri Strategia Naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi un Plan operaţional pentru implementarea acesteia, care urmăresc stimularea participării active a persoanelor cu dizabilităţi în cadrul pieţei muncii, a anunţat ministrul de resort, Marius Budăi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

"O măsură extrem de importantă şi la care eu ţin mult este Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, strategie intitulată de Ministerul Muncii "O Românie echitabilă 2022-2027". De asemenea (a fost adoptat n.r) şi un Plan operaţional de implementare a acestei strategii. Această strategie şi planul urmăresc practic stimularea participării active a persoanelor cu dizabilităţi în cadrul pieţei muncii, dar şi o participare deplină a lor la luarea deciziilor ce îi privesc. Sunt convins că, dacă ne vom ţine de această strategie până în 2027, atunci vom putea vorbi clar de o strategie a persoanelor cu dizabilităţi şi de o Românie echitabilă, aşa cum am intitulat generic acest program, această strategie", a spus ministrul Muncii.

Conform unui comunicat al MMSS, strategia urmăreşte stimularea participării active a persoanelor cu dizabilităţi la viaţa în comunitate, creşterea gradului de conştientizare asupra nevoilor comunităţii, precum şi a vizibilităţii în societate, aspecte care să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la creşterea gradului de ocupare în rândul acestor persoane.

Obiectivele programului

Documentul are ca obiectiv asigurarea participării depline şi efective a persoanelor cu dizabilităţi, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieţii şi într-un mediu accesibil şi rezilient.

"Documentul aprobat de Guvern prevede opt domenii prioritare, bazate pe drepturi: accesibilitate şi mobilitate; protecţia efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi; ocupare; protecţie socială, inclusiv abilitare/reabilitare; viaţă independentă şi integrare în comunitate, inclusiv accesul la servicii publice; educaţie; sănătate şi participare politică şi publică", se menţionează în comunicat.

Totodată, prin Planul operaţional privind implementarea Strategiei 2022-2027 sunt stabilite obiective specifice şi indicatori pentru fiecare dintre domeniile prioritare şi sunt detaliate seturile de măsuri necesare pentru realizarea lor, termenele de realizare, instituţiile responsabile de implementare şi resursele financiare.

Printre măsurile prioritare prevăzute pentru fiecare obiectiv specific se numără: elaborarea Compendium-ului de accesibilitate la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional; reglementarea angajării asistate şi a programelor de pregătire pentru muncă în vederea creşterii gradului de ocupare; diversificarea tehnologiilor de acces; dezvoltarea serviciilor de abilitare şi reabilitare; consultarea frecventă a persoanelor cu dizabilităţi şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Măsuri de sprijin pentru români. Ciucă, anunţul zilei în şedinţa de Guvern

"O garanţie importantă a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi constă în asigurarea cadrului de implementare şi monitorizare a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cu participarea şi consultarea acestora", se mai arată în comunicat.

Strategia 2022-2027

Acţiunile propuse în cadrul Strategiei 2022-2027 vizează: dezvoltarea punctelor de contact la nivelul instituţiilor cu atribuţii în implementarea Convenţiei; reglementarea şi operaţionalizarea Mecanismului de coordonare a implementării Convenţiei; creşterea numărului de instruiri şi materiale de informare despre Convenţie; creşterea numărului de vizite de monitorizare realizate cu participarea organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi sau ale societăţii civile; creşterea numărului de persoane cu dizabilităţi şi de organizaţii formate cu privire la monitorizarea implementării Convenţiei.

Prin operaţionalizarea Mecanismului de colectare a datelor şi de monitorizare a implementării Strategiei 2022-2027 va fi asigurată intervenţia în teritoriu şi obţinerea de date reale în vederea elaborării rapoartelor de ţară. În acest sens, au fost instruite câte două persoane din cadrul fiecărei instituţii implicate în implementarea Convenţiei ONU, respectiv a Strategiei.

Finanţarea necesară îndeplinirii măsurilor prevăzute în Strategia 2022-2027 se realizează, în principal, din fonduri externe nerambursabile, dar şi din bugetele instituţiilor publice implicate.

Coordonarea implementării Strategiei 2022-2027 şi monitorizarea implementării, la nivel naţional, este realizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Strategia 2022-2027 continuă şi dezvoltă demersul de implementare a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, şi urmăreşte asigurarea cadrului pentru exercitarea deplină şi în condiţii de egalitate a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către toate persoanele cu dizabilităţi.

Pe plan naţional, Strategia 2022-2027 se raliază cerinţelor Programului de Guvernare 2021-2024 Coaliţia pentru rezilienţă, dezvoltare şi prosperitate, prin care se afirmă o abordare a politicilor publice din domeniul dizabilităţii din perspectiva drepturilor omului şi o abordare a nevoilor persoanelor vulnerabile în mod coordonat şi intersectorial prin măsuri ţintite. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...


pixel