Șahul i-a dăruit lui Ceaușescu mașina fabricată în Iran în 1974 pentru a marca alegerea sa ca președinte al Republici Socialiste România.
Limuzina de lux, un Paykan Hillman Hunter, a fost prima mașină construită de compania națională iraniană și a devenit nu numai un reper al industriei iraniene, ci și un simbol național.
Joi, mașina a fost vândută unui colecționar român cu 95.000 de euro, de 24 de ori prețul de pornire, a declarat pentru Reuters Alina Panico, a casei de licitații Artmark din București.
"Un ofertant iranian a fost depășit de un cumpărător român cu doar 5.000 de euro", a spus reprezentanta Artmark. Ea a adăugat că majoritatea celor 100 de oferte depuse aparțineau colecționarilor iranieni care doreau să-și aducă simbolul național din anii 1970 înapoi acasă.
Avionul lui Ceaușescu se vinde. Prețul ridicol de la care pleacă licitația
Limuzina care a fost scoasă la licitație este în stare perfectă de funcționare, atinge o viteză maximă de 145 km / h și are un motor de 1,5 litri, cu patru cilindri în linie, care dezvoltă 54 de cai putere.
Hillman, cu sediul inițial în apropierea orașului englez din Midlands, Coventry, a fost una dintre cele mai vechi și prolifice mărci britanice de mașini, iar marca a continuat să fie folosită până în 1976 de proprietarul său de atunci, Chrysler.
După încercările eșuate de a construi modele Fiat, Compania Națională Iraniană a produs primul său Paykan sub licență de la Hillman în 1967.
Șahul Mohammad Reza Pahlavi a vizitat România în 1966, începând o eră a legăturilor comerciale și diplomatice și a unei prietenii cu Ceaușescu.
Liderul român care ajunsese la putere anul precedent a început să creeze unul dintre cele mai represive regimuri din Europa de Est a epocii din timpul războiului rece.
Mașina iraniană a stat abandonată într-o parcare până în urmă cu vreo 2 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
O nouă scădere impresionantă a...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul prelungește cu cinci...
Salariul mediu net a crescut la...
Guvernul urmează să adopte o...
Profesorul Mircea Coșea a...
ANAF avertizează populația în...
Programul Start-Up Nation...
Bula de optimism de la...
Marți, Bursa de Valori...
Evoluţie mixtă a leului în...
La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...
Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...
În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...
Fondul Monetar Internaţional...
UE analizează opţiunile legale...
Producția industrială din...
84.000 de carduri educaționale...
Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...