Măsură fără precedent. Nichelul, oprit de la tranzacționare pe bursa de la Londra
Autor: Matei Ion | 08 Martie 2022, 12:06
London Metal Exchange a suspendat tranzacționarea nichelului / Foto: LME
London Metal Exchange a suspendat tranzacționarea nichelului / Foto: LME
Explozia prețului nichelului a dus la o măsură extremă pe bursa de metale de la Londra.

Bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange-LME) a decis marţi să suspende tranzacţiile pe piaţa nichelului, după ce creşterile fără precedent din ultimele două zile i-au pus pe brokeri în situaţia în care au dificultăţi în a-şi plăti apelurile în marjă împotriva poziţiilor short extrem de neprofitabile, transmite Bloomberg.

LME a precizat că tranzacţiile cu nichel pe toate platformele sale au fost suspendate începând cu ora locală 8:15 a.m. iar măsura va fi valabilă cel puţin pentru restul zilei de marţi.

În doar două zile, cotaţiile la nichel au crescut cu 250% iar tona de nichel a urcat până la un maxim istoric de peste 100.000 de dolari, acestea fiind cele mai mare creşteri de preţuri înregistrate vreodată de LME.

Este prăpăd! Prețul la aluminiu a atins cote ISTORICE, gazele s-au scumpit și ele

Aceste evoluţii frenetice au loc într-un context în care investitorii şi utilizatorii industriali, care anterior au vândut nichel, s-au grăbit să răscumpere contractele, în timp ce brokerii s-au îngrămădit să colecteze plăţile în marjă pentru a-şi acoperi poziţiile short extrem de neprofitabile.

Luni seara, London Metal Exchange, o instituţie cu vechime de 145 de ani, a anunţat o serie de modificări fără precedent ale regulilor sale în contextul exploziei preţului nichelului. LME a ajustat regulile pentru a permite traderilor short să amâne livrarea de metale şi de asemenea a dat unei divizii a China Construction Bank Corp. mai mult timp pentru a plăti sutele de milioane de dolari pentru apelurile în marjă care au fost ratate luni.

Cotaţia nichelului era în creştere încă înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, care a agravat şi mai mult îngrijorările cu privire la livrările de materii prime. Rusia este responsabilă pentru 17% din producţia mondială de nichel, un metal utilizat în producţia de oţel inoxidabil şi vehicule electrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Şedinţă de Guvern, 29 noiembrie. Proiectele zilei

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței...

MAE, atenţionare de călătorie în Belgia

Atenţionare de călătorie MAE: Belgia - Greva...

FNGCIMM a finalizat procesul de descentralizare

FNGCIMM a finalizat procesul de descentralizare...

Reguli noi pentru cauciucurile autovehiculelor

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre...

Crossuri externe