Măsuri de criză. CE propune un plafon de 200 EUR/MWh pentru energia electrică

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Programul Rabla pentru becuri. Care sunt condiţiile pentru a primi voucherele de 200 de lei
Programul Rabla pentru becuri. Care sunt condiţiile pentru a primi voucherele de 200 de lei
Comisia Europeană intenționează să plafoneze prețul energiei electrice generate din alte surse decât gazele naturale la 200 de euro pe megawatt-oră (MWh) în UE, potrivit unui proiect obținut de Reuters.

Măsura face parte din planul executivului Uniunii Europene de a încerca să stopeze creșterea prețurilor la gaze și electricitate înainte de sezonul rece. 

Cu 10% în fiecare lună 

Proiectul Comisiei, consultat de Reuters, stabilește, de asemenea, un obiectiv pentru statele membre de a-și reduce consumul de energie electrică cu 10% în fiecare lună, comparativ cu media lunii corespunzătoare din ultimii cinci ani.

În același timp, Bruxelles a propus să limiteze veniturile companiilor care produc energie electrică din surse nucleare și regenerabile și să ceară o "contribuție de solidaritate" din partea companiilor petroliere și de gaze pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față facturilor energetice în creștere.

Contribuție de solidaritate 

Producătorii de energie electrică "cu emisii reduse de carbon" obțin venituri masive" din creșterea tarifelor indexate la gaz, "așa că vom propune redirecționarea acestor profituri excepționale pentru a sprijini persoanele și întreprinderile vulnerabile", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, ea a cerut ca o parte din "profiturile masive ale companiilor de combustibili fosili" să fie luată.

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ca statele membre să plafoneze prețul gazelor rusești livrate către UE pentru a "reduce veniturile Rusiei".

"Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care (președintele rus Vladimir) Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei", a spus ea. "La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. În prezent, procentul este de doar 9%", a spus ea.

Replica lui Putin

Rusia nu va mai livra petrol sau gaze țărilor care limitează prețul hidrocarburilor vândute de Moscova, a avertizat miercuri președintele Vladimir Putin, într-un moment în care Occidentul lucrează la o astfel de măsură. El a declarat la un forum economic din Vladivostok (Extremul Orient rus) că plafonarea prețurilor "ar fi o decizie absolut stupidă. "Nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Fără gaz, fără petrol, fără cărbune (...). Nimic", a adăugat el.

"Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor" semnate cu țările importatoare, a declarat Vladimir Putin în fața liderilor economici ruși și asiatici. "Dar cei care încearcă să ne impună ceva nu sunt astăzi în măsură să ne dicteze ceva", a spus el. Liderul rus a făcut apel la țările europene să "își vină în fire", în condițiile în care în Occident se ridică voci care acuză Rusia că folosește energia ca pe o "armă", ca represalii la sancțiunile legate de intervenția militară rusă în Ucraina. Aceste acuzații au fost respinse miercuri de Vladimir Putin: "Alte prostii!", a spus el.

"Mai multe soluții

Potrivit președintelui rus, europenii, confruntați cu creșterea prețurilor, "au mai multe soluții: fie subvenționează prețurile ridicate (ale energiei), (...) fie reduc consumul". "Din punct de vedere economic, acest lucru este corect. Dar, din punct de vedere social, este periculos. Poate provoca o explozie", a avertizat el. "Este mai bine să respectăm obligațiile contractuale, regulile civilizate", a susținut el. "Este imposibil să subminezi legile economice obiective. Altfel, se va întoarce la voi ca un bumerang", a avertizat el.

Citește și Prețul gazelor naturale s-a prăvălit! A pierdut toată creșterea din ajun

A fost o corecție, au explicat analiștii: prețul gazului în Europa a coborât sub 2.300 de dolari pentru 1.000 metri cubi. Prețul contractelor futures cu livrare în luna octombrie pe hub-ul TTF din Olanda s-a prăbușit cu 12,5%, până la 214,95 euro pe MWh, sau 2251 dolari pe 1.000 mc la cursul de schimb actual, potrivit datelor bursiere ICE.

Prețul gazelor în Europa este în scădere după o creștere abruptă de 30% din ziua anterioară, când prețul futures a ajuns la aproape 2.900 de dolari pentru 1.000 mc. Saltul cotațiilor a avut loc după ce Gazprom a anunțat că a oprit complet și pe termen nelimitat pomparea gazului prin conducta Nord Stream din cauza unor probleme tehnice. Cu toate acestea, prețurile s-au corectat pe parcursul zilei de tranzacționare și până la sfârșitul ședinței au revenit la aproximativ 2.500 pentru 1.000 de metri cubi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel