Referitor la informațiile apărute în spațiul public despre măsurile propuse în cadrul discuțiilor de la Palatul Cotroceni, Partidul Social Democrat face următoarele precizări:
1. PSD nu a propus și nu susține introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare. Dimpotrivă, PSD consideră că o astfel de măsură este contraproductivă întrucât descurajează tranzacțiile digitale, accentuând astfel riscurile de evaziune fiscală.
2. PSD nu a propus și nu susține extinderea aplicării CASS sau creșterea impozitului pe venit care ar afecta veniturile mici și medii. PSD nu acceptă sub nicio formă perceperea unei sume fixe de 100 de lei din pensiile mai mici de 3.000 de lei.
3. PSD nu a propus și nu poate fi de acord cu oprirea proiectelor de autostrăzi sau a investițiilor productive. Este necesară prioritizarea acestor investiții, dar fără a se anula niciun proiect aflat în derulare.
4. PSD nu a propus și nu susține o creștere a cotei generale de TVA și exclude categoric majorarea cotei speciale de TVA la alimente și medicamente.
5. PSD nu a propus și nu susține sub nicio formă anularea unor facilități fiscale acordate persoanelor vulnerabile (persoanele cu dizabilități, beneficiarii venitului minim garantat sau familiile cu mulți copii).
6. PSD nu a propus și nu susține scăderea subvențiilor din agricultură sau a numărului de fermieri eligibili pentru primirea acestor subvenții.
7. PSD nu a propus și nu susține creșterea accizelor la carburanți. O astfel de măsură ar genera inflație și ar afecta sectoarele productive, precum industria și agricultura.
Toate aceste măsuri încalcă liniile roșii pe care PSD le-a enunțat încă din debutul discuțiilor privind formarea viitorului guvern. Propunerile PSD au vizat:
1. Reducerea cheltuielilor statului, prin comasări de instituții și prin eliminarea drastică a sporurilor nejustificate.
2. Repartizare echitabilă a sarcinii fiscale. Într-o primă etapă acest lucru se poate realiza printr-o taxă de solidaritate pe veniturile mari și foarte mari, inclusiv pe pensiile speciale. Ulterior, după finalizarea digitalizării ANAF, se impune aplicarea impozitării progresive pe toate veniturile.
3. Necesitatea unor măsuri de stimulare a economiei, pentru menținerea creșterii economice și a veniturilor la bugetul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...
Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...
Săptămâna 9-13 iunie 2025 a...
Fondurile de pensii facultative...
Producătorul de accesorii tech...
Aurul continuă să fie...
Tensiunile geopolitice din...
În urma zvonurilor privind o...
Andreea Raicu, probabil una...
CFR Călători trage un semnal de...
Toți contribuabilii, inclusiv...
Noile cărți electronice de identitate, emise cu...
România a produs, în primele...
Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...
După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...
Activiștii anti-turism de masă...
A fost depus la Senat un...
Restricțiile impuse de China...
Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...
Renault Group a lansat două...
Conflictul, reconcilierea și...
Escaladare periculoasă în...