Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Guvernul, instituţiile responsabile şi reprezentanţii producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor de energie urmează să definitiveze acest plan.
"Este nevoie să colaborăm mai strâns şi să accelerăm investiţiile în reţeaua naţională de transport, în capacităţile noi de producţie şi de stocare a energiei. Cetăţenii români şi antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele generate de perioada de caniculă. Mă voi implica direct pentru a face tot ce ţine de Guvern - modificări legislative, sprijin financiar pentru investiţii, dialog cu finanţatorii europeni", a afirmat Ciolacu.
Ca măsuri imediate, se arată în comunicatul Guvernului, s-au stabilit, între altele, creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă, şi identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum şi producţie şi pentru a reduce dezechilibrele.
Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a preţului în sensul protejării consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă.
La reuniune s-a mai decis ca operatorii de distribuţie să publice şi actualizeze constant pe website-urile proprii localităţile/zonele afectate de avarii, precum şi durata estimată pentru remediere.
Accelerarea investiţiilor în toate segmentele din domeniul energiei a fost evidenţiată, de asemenea, în cadrul comandamentului.
Citește și: O veste bună! România trăiește azi din energie verde
"Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiţii în energie - de la capacităţile de producţie, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuţie, de distribuţie, de stocare etc. - şi, în cazul în care sunt identificate dificultăţi în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului", se precizează în comunicat.
Prim-ministrul a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic, fapt pentru care se va implica direct în asigurarea finanţărilor necesare proiectelor de investiţii.
La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că, după 15 ani, România este pregătită să adopte o strategie energetică naţională, în baza căreia statul îşi va putea planifica, prioritiza şi corela investiţiile şi proiectele necesare pentru asigurarea siguranţei energetice naţionale, "la un preţ competitiv al energiei electrice şi gazelor naturale".
"Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investiţiile publice în sistemul energetic naţional, cât de importante sunt viziunea şi planificarea în acest sector strategic. În ultimul an, am reuşit să atragem 13,6 miliarde de euro bani europeni nerambursabili în sistemul energetic. Prin aceste investiţii, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu preţuri corecte pentru români şi pentru mediul de afaceri", a susţinut Burduja.
Conform comunicatului, analiza făcută şi în cadrul reuniunii de vineri, relevă că Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost achitată ultima tranşă de 3,2 miliarde de lei pentru schema de compensare şi plafonare care va funcţiona, potrivit actualei legislaţii, până în primăvara anului viitor.
Consultările între reprezentanţii Guvernului, instituţiilor responsabile, producătorilor, distribuitorilor şi furnizărilor vor continua.
La reuniunea Comandamentului pentru energie au participat, alături de premier şi ministrul Energiei, vicepremierul Marian Neacşu şi reprezentanţi ai ANRE, Consiliului Concurenţei, Transelectrica-DEN, OPCOM, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Romgaz, OMV Petrom, Complexului Energetic Oltenia, Complexului Energetic Valea Jiului, Electrocentrale Craiova, Nuclearelectrica, Rompetrol Energy, Henro, ACUE, AFEER şi SAPE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.