Cifra zilei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
În contextul în care acest pachet de masuri fiscale generează tot mai multe disensiuni în mediul de afaceri din România prin aceste noi taxări și impozitări care se vor resimți mai mult decât ar crede guvernanții, economia nefiind capabilă să suporte viitoarele fluctuații, tot mediul de afaceri va avea mult de suferit în viitor, estimează expertul în economie Tănase Stamule.
Acesta a găsit și cauza care a dus la o asemenea situație, în care să fie nevoie de aceste măsuri fiscale: ”Noi suntem într-o situație bugetară dezastruoasă. Sunt mai multe motive pentru care am ajuns aici. Primul motiv a fost felul în care s-au creat facilitățile în vremea guvernului Dragnea. Eram într-o situație, până ieri, în care 25% din angajații din România erau speciali, nu plăteau sănătatea, impozitul pe venit ș.a.
Aceasta a fost sursa dezechilibrului, în perioada 2017-2018, după care aveam această situație în care s-a pariat pe o inflație mai mare și mai apoi s-au trecut niște venituri fictive în bugetul de anul acesta în speranța că o să ne descurcăm. Însă în economie nu merge așa și ne-am trezit că dacă nu facem nimic, deficitul bugetar se duce spre 7%, noi având ținta de 4,4 %. Prin măsurile luate ieri, o să ajungem, probabil, anul acesta, la 5,5% cu o promisiune că anul viitor ne ducem spre 4%”, a precizat Tănase Stamule.
Principial, toată lumea trebuie să plătească aceleași taxe însă este foarte complicate pentru un business să afle de pe o zi pe alta că și-a schimbat structura costurilor. Eu am o propus o trecere graduală, să se facă în doi sau trei ani această creștere. Aici va fi partea sensibilă, mai ales în domeniul IT-ului. Având cam 50% din costuri pe resursa umană, o creștere cu 10% a costului muncii înseamnă, de fapt, o creștere cu 5% a costului de business, asta vom vedea de la întâi ianuarie când multe companii își vor reduce masiv marjele deși e încă neclar. Am făcut o analiză comparativă între profitabilitatea IT-ului și a agriculturii anul trecut și vreau să vă spun că agricultura este la fel de profitabilă ca IT-ul, agricultura având jumătate din angajații care lucrează în această industrie, a conchis Tănase Stamule, făcând precizări despre cum mediul IT din România va fi afectat de noile măsuri fiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...