Măsuri fiscale. Tănase Stamule (PNL): Aici va fi partea sensibilă, mai ales în domeniul IT

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tănase Stamule
Tănase Stamule
EXCLUSIV
Tănase Stamule, membru al Partidului Național Liberal și decan al facultății de Administrare a Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice din București a vorbit în ultima ediție a interviurilor DCNews și DCBusiness despre perspectivele economice de după aplicarea noilor măsuri fiscale pe care premierul și le-a asumat ieri.

În contextul în care acest pachet de masuri fiscale generează tot mai multe disensiuni în mediul de afaceri din România prin aceste noi taxări și impozitări care se vor resimți mai mult decât ar crede guvernanții, economia nefiind capabilă să suporte viitoarele fluctuații, tot mediul de afaceri va avea mult de suferit în viitor, estimează expertul în economie Tănase Stamule. 

Acesta a găsit și cauza care a dus la o asemenea situație, în care să fie nevoie de aceste măsuri fiscale: ”Noi suntem într-o situație bugetară dezastruoasă. Sunt mai multe motive pentru care am ajuns aici. Primul motiv a fost felul în care s-au creat facilitățile în vremea guvernului Dragnea. Eram într-o situație, până ieri, în care 25% din angajații din România erau speciali, nu plăteau sănătatea, impozitul pe venit ș.a.

Aceasta a fost sursa dezechilibrului, în perioada 2017-2018, după care aveam această situație în care s-a pariat pe o inflație mai mare și mai apoi s-au trecut niște venituri fictive în bugetul de anul acesta în speranța că o să ne descurcăm. Însă în economie nu merge așa și ne-am trezit că dacă nu facem nimic, deficitul bugetar se duce spre 7%, noi având ținta de 4,4 %. Prin măsurile luate ieri, o să ajungem, probabil, anul acesta, la 5,5% cu o promisiune că anul viitor ne ducem spre 4%”, a precizat Tănase Stamule.

 

Cum vor suporta IT-iștii această schimbare a taxării 

 

Principial, toată lumea trebuie să plătească aceleași taxe însă este foarte complicate pentru un business să afle de pe o zi pe alta că și-a schimbat structura costurilor. Eu am o propus o trecere graduală, să se facă în doi sau trei ani această creștere. Aici va fi partea sensibilă, mai ales în domeniul IT-ului. Având cam 50% din costuri pe resursa umană, o creștere cu 10% a costului muncii înseamnă, de fapt, o creștere cu 5% a costului de business, asta vom vedea de la întâi ianuarie când multe companii își vor reduce masiv marjele deși e încă neclar. Am făcut o analiză comparativă între profitabilitatea IT-ului și a agriculturii anul trecut și vreau să vă spun că agricultura este la fel de profitabilă ca IT-ul, agricultura având jumătate din angajații care lucrează în această industrie, a conchis Tănase Stamule, făcând precizări despre cum mediul IT din România va fi afectat de noile măsuri fiscale.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel