Măsurile luate de ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru a preveni dezastrele provocate de viitură

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Viitură
Viitură
Zonele cu risc mare de inundaţii în aceste zile, când sunt prognozate precipitaţii abundente în toată ţara, sunt judeţele Galaţi şi Vaslui, deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la vestul ţării către est, iar orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid, pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat, a afirmat, sâmbătă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Mircea Fechet a convocat, sâmbătă dimineaţa, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben şi Cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

"În urma analizării informaţiilor privind evoluţia situaţiei meteorologice transmise de specialişti în cursul serii, dar şi în această dimineaţă, am luat decizia convocării acestei şedinţe a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă. Este important ca toate instituţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui. Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează, pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă, sunt Galaţi şi Vaslui, deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la vestul ţării către est. Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat", a transmis Fechet, citat în comunicat.

De asemenea, şeful de la Mediu a făcut apel la autorităţile locale "pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei".

"Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, dacă situaţia o impune", a adăugat el.

De asemenea, un alt element deosebit de important este ca deţinătorii depozitelor de deşeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcţionalitatea sistemelor de colectare, drenaj şi evacuare a apelor excedentare, precum şi personalul de exploatare.

Specialiştii ANAR au informat că, deoarece în zona Galaţi există fenomenul de colmatare a râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă, situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de exemplu poduri). Pentru intervenţii în aceste zone au fost consemnaţi toţi deservenţii de utilaje şi se intervine cu excavatoare.

La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanenţă. De asemenea, terţii care deţin acumulări trebuie să monitorizeze situaţia şi să fie pregătiţi, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide.

Prezent la şedinţa extraordinară a CMSU, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a informat că în zona Galaţi au fost suplimentate, încă de la ultimele inundaţii, forţele de intervenţie cu peste 1.000 de pompieri şi rămân în zonă, pregătiţi să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundaţie. De asemenea, este dispusă creşterea capacităţii de intervenţie, prin alocare de forţe suplimentare din judeţele care nu sunt sub incidenţa avertizărilor.

În ceea ce priveşte evoluţia fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că riscul de ploi torenţiale rămâne ridicat şi va fi caracterizat prin cantităţi de 40-60 l/mp şi chiar peste 70 l/mp, mai ales începând de duminică după amiaza şi în noaptea de duminică spre luni.

În Bucureşti, ANAR, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti, împreună cu Apa Nova, va acţiona coordonat pentru preluarea şi tranzitarea apelor pluviale şi, după caz, va interveni cu manevre la stăvilarele de pe Dâmboviţa.

Specialiştii INHGA au actualizat codurile hidrologice, avertizând asupra riscului crescut de inundaţii, până luni. Astfel, un Cod portocaliu este valabil începând de duminică, de la ora 10:00, până luni, la ora 16:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

Acest cod este activ şi în intervalul 29 septembrie, ora 22:00 - 30 septembrie, ora 16:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Bahlui, Bârlad, Prut, Siret şi râurile din Dobrogea.

De asemenea, sâmbătă seara, de la ora 18:00, va intra în vigoare un Cod galben cu valabilitate până duminică, la ora 16:00. Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.

Acelaşi cod este valabil şi în intervalul 29 septembrie, ora 6:00 - 30 septembrie, ora 24:00, pe anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

Şi Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineaţa, o serie de atenţionări şi avertizări. Astfel, o atenţionare de Cod galben va fi valabilă în intervalul 28 septembrie, ora 18:00 - 29 septembrie, ora 08:00, şi vizează instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte. Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50 - 60 km/h. Izolat, vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi izolat de peste 30 - 40 l/mp.

În intervalul 29 septembrie, ora 08:00 - 29 septembrie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării. În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 - 40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 - 65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toată ţara.

În aceeaşi perioadă va fi valabil şi un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 50 - 70 l/mp şi, izolat, de peste 80 l/mp.

În perioada 29 septembrie, ora 20:00 - 30 septembrie, ora 10:00, va fi un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania. Vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25 - 40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 - 65 km/h. La munte, la altitudini în general de peste 1.700 metri şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

De asemenea, un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente şi intensificări ale vântului va fi valabil până luni dimineaţa în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei. Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 40 - 60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70 - 85 km/h.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel