Rezultatele solide din trimestrul trei din 2021 ar trebui să permită o expansiune de 6,3% - 6,4% anul acesta, peste previziunile oficiale, de 6%. Ritmul va fi menţinut, chiar dacă se va înregistra o încetinire în trimestrul patru din 2021, din cauza penuriei de materii prime şi a incertitudinilor privind creşterea numărului de infecţii, apreciază Confindustria.
Italia este printre ţările cele mai afectate de pandemie, economia înregistrând un declin record de 8,9% în 2020. Măsurile guvernamentale de sprijin pentru afaceri şi gospodării au permis supravieţuirea majorităţii companiilor şi revenirea pe creştere.
Datele Confindustria arată că economia ar urma să revină la nivelul de dinaintea pandemiei până în primul trimestru din 2022, pe fondul creşterii încrederii consumatorilor şi a majorării consumului, în urma sporirii economisirii în 2020, când restricţiile au afectat cheltuielile gospodăriilor.
Principalul risc la adresa creşterii economice îl reprezintă majorarea preţurilor energiei, care erodează marjele de profit ale companiilor şi reduce cheltuielile gospodăriilor, avertizează Confindustria.
În septembrie, Guvernul italian a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economiei în acest an la 6%, faţă de prognoza de 4,5% din aprilie, în urma redresării solide după criza provocată de pandemia de COVID-19.
Astfel, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să se situeze la 153,5% în 2021, o reducere faţă de nivelul de 159,8% previzionat în aprilie.
Datoria Italiei este a doua cea mai ridicată din UE, după cea a Greciei. Până în 2024, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să scadă la 146,1%, iar deficitul să se reducă la 9,4% din PIB anul acesta (de la 11,8% previzionat în aprilie), la 5,6% din PIB în 2022 şi la 3,9% din PIB în 2023.
Citește și:
Reducerea deficitului va permite cheltuieli suplimentare de 1,2% din PIB, sau aproximativ 22 miliarde de euro.
Pe ansamblul anului viitor, Guvernul se aşteaptă la o creştere a PIB-ului de 4,7%, faţă de estimarea de 4,8% din aprilie. De asemenea, economia ar urma să înregistreze o creştere de 2,8% în 2023 şi de 1,9% în 2024.
Cadrul economic "arată mult mai bine decât am crezut în urmă cu cinci luni. Există încredere în Italia, în rândul nostru, dar şi în restul lumii", a apreciat premierul Mario Draghi, la prezentarea Documentului economic şi financiar. Acesta indică riscurile la adresa perspectivelor economice, inclusiv evoluţia pandemiei, deficitul de materii prime şi recenta creştere a preţurilor energiei.
Anul trecut, Italia a reportat un deficit de 9,5% din PIB, cel mai ridicat din anii 1990, în timp ce datoria publică a urcat la 155,6% din PIB, de la 134,6% din PIB în 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...