Materiale inovatoare care ar putea revoluționa industria modei

Autor: Andreea Ionescu
Data actualizării:
Data publicării:
Materiale inovatoare
Materiale inovatoare
Majoritatea hainelor sunt din bumbac, poliester sau un amestec dintre cele două. Cât de fezabil este pentru industria modei să renunțe la bumbac, produs prin consumarea a multor resurse, sau la poliester, accesibil, dar care nu este degradabil, în favoarea unor alternative mai prietenoase cu mediul?

În lumea textilă se fac descoperiri fascinante. Proiectanții și inventatorii descoperă metode de fabricare a unor țesături mai durabile și care nu implică folosirea unor cantități mari de apă și pesticide, nici nu poluează cu mirofibre de plastic la fiecare spălare.

Magazinele se închid, comerțul se face online

Pinatex

Acest material fascinant este făcut din resturile de frunze ale copacilor de ananas. Se estimează că anual 40.000 de tone de frunze ale acestui copac sunt arse sau lăsate să putrezească.

Fibrele sunt extrase din frunze și transformate într-un material care este o alternativă excelentă la piele. Se poate argumenta că este mai bun decât pielea vegană pe bază de plastic, deoarece este biodegradabilă și nu este fabricată din combustibili fosili.

Materialul Pinatex este dur, ușor de cusut și de imprimat. 

„În jur de 480 de frunze intră în crearea unui singur metru pătrat de Piñatex, care cântărește și costă mai puțin decât o cantitate comparabilă de piele", informează revista Deezer.

Numele Pinatex este tot mai popular în lumea modei sustenabile online. Acesta este un material pe care veți începe să îl remarcați tot mai des.

MycoTEX

MycoTEX este o țesătură cultivată din miceliu de ciuperci. Miceliul este „partea vegetativă a unei ciuperci, formată dintr-o rețea de filamente albe fine”.

Designerul olandez Aniela Hoitink a venit cu ideea de a „crește” o îmbrăcăminte din produsul viu, după ce a observat cum aceste „specii cu corp moale” se dezvoltă prin replicare, urmând un model modular.

Rochia rezultată din acest material este construită tridimensional, ceea ce îi permite să ia forma dorită de cel care o poartă. Materialul poate fi ușor de reparat, prelungit sau înlocuit; miceliul poate crea chir modele sau decorațiuni suplimentare. La sfârșitul vieții, această îmbrăcăminte poate fi transformată în compost, informează site-ul Tree Hugger.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel