Marele obstacol în calea înlocuirii combustibililor fosili cu energii regenerabile este stocarea: energia eoliană, energia hidroelectrică, fotovoltaica produc electricitate într-un mod capricios, în funcție de vântul, de fluxul apelor curgătoare ori soare.
Multe laboratoare lucrează la problema depozitării și deja au fost propuse câteva soluții specifice, cum ar fi ridicarea mecanică a unor blocuri de beton. Înălțimea blocului este proporțională cu cantitatea de energie stocată și când vrem să-l folosim, eliberăm blocul, care cade provocând rotația angrenajelor care generează electricitate - ca un fel de dinam de bicicletă.
Dar, vestea bună vine de la cercetătorii care au proiectat un material solid, compact și stabil, capabil să capteze direct energia UV de la Soare, să o stocheze luni sau chiar ani, la temperatura camerei și pe care să o elibereze la cerere, sub formă de căldură, fără pierderea de energie în timpul stocării, notează Science & Vie.
Dispozitivul este de fapt un material compozit. Pe de o parte, o matrice solidă poroasă în MOF (metal-organic frameworks): o structură formată din ioni sau grupuri de ioni metalici, de exemplu zinc sau cupru, legați de molecule organice, adică - să spunem lanțuri de atomi de carbon îmbrăcat de hidrogen, oxigen și altele.
Invenție revoluționară. O fibră din lemn și mătase ar putea înlocui plasticul
Matricea MOF este ca un ocean organic presărat cu insule metalice. Structural, MOF-urilor sunt alcătuite din microcristale foarte poroase cu o suprafață totală enormă: un gram de material poate acoperi suprafața a mai mult de trei terenuri de fotbal. Aceasta oferă o structură solidă tridimensională capabilă să cuibărească în porii săi o multitudine de molecule mici și care constituie a doua structură a materialului compozit.
Aceste molecule mici sunt azobenzen, un compus cu 24 de atomi, una dintre moleculele care arată ca un binoclu: doi atomi de azot care formează o punte (cea care se sprijină pe nas) care are în capete două hexagonalee de ambele părți. Scheletul de carbon (cadrele lentilelor).
Această descoperire a deschis acum cursa pentru obținerea formulei ideale și a eficientizării rezultatelor preliminare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...