Materii prime: Prețul aurului s-a prăbușit, aluminiul i-a urmat exemplul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Piața materiilor prime, rămâne sub tensiune
Piața materiilor prime, rămâne sub tensiune
Prețul aurului s-a prăbușit în cursul săptămânii, influențat de forța dolarului și de perspectiva unei politici monetare mai stricte în Statele Unite.

Uncia de aur a pierdut 50 de dolari în decurs de numai cinci zile, atingând vineri un minim de la sfârșitul lunii iulie, la 1.749,85 dolari. "A fost o săptămână grea pentru aur", metalul galben fiind, ca să spunem așa, "sufocat de aprecierea dolarului", a comentat Lukman Otunuga, analist la FXTM. 

O evoluție care vine pe fondul declarațiilor făcute, în intervalul de referință, de mai mulți oficiali ai Rezervei Federale americane (Fed), care s-au pronunțat, insistând chiar, pentru o continuare a politicii monetare restrictive în Statele Unite. Afirmații cu impact asupra tututor piețelor mondiale. 

Acest lucru face ca dolarul și obligațiunile americane să fie mai atractive, ceea ce automat face ca aurul să pălească: metalul galben este un refugiu sigur, dar, spre deosebire de obligațiuni, nu oferă niciun randament. În plus, creșterea dolarului afectează puterea de cumpărare a investitorilor care folosesc alte monede. 

Aluminiu afectat de China

Prețul metalelor tranzacționate la Bursa de metale din Londra (LME) a pierdut teren luni, după ce indicatorii chinezi au dezamăgit, înainte de a se stabiliza în cursul săptămânii. "Este un august tipic, fără convingere" de ambele părți ale pieței, a declarat Al Munro, broker la Marex. 

Nici măcar vânzarea declanșată de încetinirea economică a Chinei nu a durat. Cu toate acestea, "umbra Chinei asupra pieței de mărfuri se resimte puternic", au comentat analiștii de la ANZ. Cea de-a doua mare economie a Chinei este, de asemenea, cel mai mare importator al multor metale pe care le consumă industria sa. Contracția prețurilor locuințelor noi și încetinirea creșterii vânzărilor cu amănuntul și a producției industriale au afectat prețurile metalelor.

Dar există încă "potențial de creștere", susțin analiștii ANZ, care face referire la creșterea vânzărilor de automobile, o industrie mare consumatoare de aluminiul. Pentru a satisface această cerere, "producția chineză de aluminiu a urcat la un nou record în iulie", a remarcat Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank. 

Dar creșterea prețurilor la electricitate ar putea afecta topitoriile de aluminiu, care și-ar putea vedea activitatea limitată în China, dar și în Europa, și, în cele din urmă, ar putea duce la creșterea prețurilor. O tonă de aluminiu cu livrare în trei luni era cotată la 2.403 dolari pe LME în jurul orei 15:40 GMT (17:40 la Paris), față de 2.434,50 dolari la finalul tranzacțiilor cu șapte zile mai devreme.

Prețurile la cacao au suferit puține modificări

Prețurile la cacao au înregistrat puține schimbări pe parcursul săptămânii, piața fiind împărțită între cererea robustă continuă și semnalele negative privind creșterea globală. "Pentru sezonul 2021-2022 se prevede în continuare un deficit de ofertă, dar acesta nu este suficient pentru a compensa parametrii macroeconomici care vor avea un efect negativ asupra cererii", explică organizația internațională a producătorilor de cacao în raportul său lunar. 

În absența unor informații optimiste și robuste, "piața nu are o direcție", notează Daria Efanova, analist la Sucden. La Londra, o tonă de cacao cu livrare în decembrie valora 1.759 de lire sterline în jurul orei 15:40 GMT (17:50 la Paris), față de 1.747 de lire sterline vineri seara. La New York, tona cu livrare în decembrie se vindea cu 2.359 de dolari, față de 2.360 de dolari vinerea trecută.

Citește și Wall Street încheie săptămâna în bernă. Una din cauze vine din Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...


pixel