Mediul de afaceri avertizează: Creșterea taxelor poate împinge România în recesiune

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Nu majorări, ci eficiență: Concordia cere reformarea statului, nu penalizarea firmelor.

"Economia României a încetinit continuu în ultimii doi ani, iar primul trimestru din 2025 a adus o surpriză negativă: o stagnare faţă de trimestrul anterior din 2024. Sunt necesare măsuri de stimulare a economiei. Există un risc ridicat ca o înăsprire a regimului fiscal să aducă scădere economică, iar efectul asupra bugetului public să fie sub aşteptări, creşterile de venit să nu fie suficiente.

Conform unui studiu realizat de ASE şi Concordia, creşterea TVA sau a impozitului pe venit poate conduce la o reducere a ritmului de creştere a PIB real, cu valori cuprinse între 0,2 puncte procentuale şi 0,8 puncte procentuale. Cea mai nocivă este creşterea impozitului pe venit, această măsură generând şi un impact psihologic puternic negativ", se arată în comunicat.

În acest context, specialiştii Concordia vin cu alternative la majorările de taxe.

"Într-un moment în care România se confruntă cu presiuni bugetare tot mai intense, iar discuţiile privind creşterea taxelor capătă din ce în ce mai multă amploare, mediul de afaceri trage un semnal de alarmă. Soluţiile fiscale tradiţionale ar putea avea efectul opus celui dorit, transformând provocarea actuală într-o criză economică reală. Confederaţia Patronală Concordia, partener social reprezentativ la nivel naţional, îşi doreşte ca viitoarea guvernare să găsească cele mai potrivite soluţii pentru echilibrarea finanţelor publice, soluţii care să asigure prosperitatea economică a României, dar în special a românilor", conform comunicatului.

Astfel, în opinia lui Iulian Lolea, economist Concordia, este necesar ca decidenţii politici să se concentreze "pe două aspecte inevitabile": veniturile şi cheltuielile la bugetul de stat.

"În situaţia din prezent, atât pe zona de venituri, cât şi pe zona de cheltuieli, discuţiile sunt îngrijorătoare. Există numeroase voci care aduc argumente în favoarea creşterii unor taxe sau cel puţin în direcţia de a nu putea ocoli acest scenariu. Însă, noi vedem alte soluţii, ţinând cont că venim după doi ani de înăsprire a mediului fiscal (creşteri de taxe, eliminări de facilităţi fiscale, etc.)", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, România are cel mai mare deficit anual de încasare la TVA (peste 30%) dintre ţările UE. În aceste condiţii, mediul de afaceri atrage atenţia că o majorare a TVA nu ar avea niciun efect real.

"În acest sens, dacă s-ar îmbunătăţi colectarea şi am reuşi să combatem evaziunea fiscală, problema deficitului faţă de ţintele agreate s-ar rezolva pentru următorii doi ani. Prin urmare, este o problemă de eficienţă a autorităţilor. Apoi, trebuie implementate urgent reformele necesare pentru deblocarea tranşelor din PNRR şi pentru atingerea următoarelor jaloane (sunt în joc procente bune din PIB, ca venituri). Economia României a încetinit continuu în ultimii doi ani, iar primul trimestru din 2025 a adus o surpriză negativă: o stagnare faţă de trimestrul anterior din 2024. Sunt necesare măsuri de stimulare a economiei. Există un risc ridicat ca o înăsprire a regimului fiscal să aducă scădere economică, iar efectul asupra bugetului public să fie sub aşteptări, creşterile de venit să nu fie suficiente", se precizează în document.

De asemenea, patronatele cred "cu tărie în nevoia eficientizării activităţii statului şi în optimizarea cheltuielilor publice".

"O parte dintre măsurile care pot conduce la restabilirea echilibrului economic: dimensionarea corectă şi eficientizarea aparatului din administraţiile publice locale şi centrale, din agenţiile de stat şi alte instituţii publice, existând numeroase dovezi că există probleme de eficienţă; evaluare temeinică şi o auditare a cheltuielilor din programul Anghel Saligny, care să conducă la eliminarea acelor investiţii ineficiente; creşterea încrederii statului român pe pieţele internaţionale pentru a reduce cheltuielile cu dobânzile (acestea riscă să depăşească 2,5% din PIB, în 2025) - acest aspect, dacă ar fi rezolvat, putem economisi şi 0,5% din PIB, pentru finanţările viitoare; eliminarea unor sporuri nejustificate pentru diferite categorii de bugetari; concesionarea unor elemente de infrastructură (ar scădea cheltuielile cu mentenanţa şi ar creşte veniturile statului).

România se află la răscruce. Poate alege calea uşoară, dar periculoasă, a creşterii taxelor, cu riscul menţinerii instabilităţii economice, sau poate opta pentru reformele structurale necesare, care, deşi mai dificile politic, reprezintă singura cale sustenabilă către echilibrul bugetar şi prosperitatea economică. Timpul pentru decizii curajoase se scurge rapid, iar costul inacţiunii ar putea fi unul pe care România nu şi-l mai poate permite", atenţionează membrii Concordia.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de 30% din în PIB şi peste 450.000 de angajaţi în 3900 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel