Unul dintre cei mai fideli susținători ai lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev face afirmații scandaloase la adresa lumii occidentale și a liderilor săi într-o postare pe contul său de Telegram. Medvedev spune că vor avea loc referendumuri, iar republicile Donbas și alte teritorii vor fi admise în Rusia iar apărarea tuturor teritoriilor anexate va fi consolidată în mod semnificativ de către forțele armate ruse. În această ultimă frază este inrtereant că acesta recunoaște că teritoriile dun ANEXATE.
Apoi, Medvedev mai spune că ”Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme cu tehnică nouă, pot fi folosite pentru o astfel de apărare.
Apoi, fostul președinte al Rusiei spune că: ”De aceea, diverși idioți pensionari cu cizme de general nu trebuie să ne sperie cu discuții despre un atac NATO asupra Crimeei. Armele hipersonice sunt garantate să ajungă mult mai repede la țintele din Europa și SUA”, Medvedev referinsu-se probabil la rachetele Zirkon.
În cele din urmă, tonul lui Medvedev devine și mai amenințător atunci când se adresează cetățenilor occidentali spunând că ”establishment-ul occidental și toți cetățenii țărilor NATO, în general, trebuie să înțeleagă că Rusia și-a ales propria cale. Nu există cale de întoarce”, conchide apropiatul lui Putin.
Citește și: Variantele lui Biden în cazul în care Putin aruncă ”nucleara”
Președintele rus Vladimir Putin nu vrea să folosească armele nucleare, așa cum nu vrea să continue "operațiunea sa militară specială" împotriva Ucrainei. Dar el încă luptă - pentru că este incapabil să câștige. Asta înseamnă, de asemenea, că ar putea totuși să arunce o bombă nucleară, așa cum a amenințat din nou săptămâna aceasta. SUA și aliații săi - și prietenii putativi ai lui Putin din China și din alte părți - trebuie să decidă acum cum vor reacționa, sunt de părere analiștii Bloomberg.
Pentru Putin, escaladarea nucleară nu ar fi o modalitate de a smulge victoria din ghearele înfrângerii, ci de a smulge supraviețuirea - politică sau chiar fizică - din ghearele uitării. Spre deosebire de liderii democrați, el nu are cum să se retragă cu grație după toate daunele pe care le-a făcut. Ca un istoric șarlatan al țarilor, el știe că sfârșitul său ar putea fi dezastruos.
Acesta este motivul pentru care ar putea scoate de la naftalină o doctrină rusă pe care analiștii occidentali o numesc "escaladarea pentru a de-escalada". Aceasta înseamnă să se meargă pe calea nucleară pentru a evita să piardă un război convențional (non-nuclear). Putin ar detona una sau mai multe bombe nucleare "tactice" (spre deosebire de cele "strategice"). Acestea sunt explozii cu randament redus, suficient de mari pentru a elimina o poziție a armatei ucrainene sau un centru logistic - dar prea "mici" pentru a șterge un oraș întreg.
Aruncând o astfel de bombă, Putin ar semnala că este dispus să folosească mai multe. Motivația sa ar fi să forțeze Ucraina să se predea și Occidentul să iasă din conflict - dar fără a invita la represalii automate din partea SUA. Putin vrea ca dușmanii săi să se retragă, astfel încât să poată declara victoria și să rămână la putere.
Un astfel de act de disperare, se înțelege de la sine, ar marca cea mai întunecată cotitură în istoria omenirii de la Hiroshima și Nagasaki încoace. Nu numai că ar ucide, mutila și traumatiza un număr uriaș de oameni nevinovați - Putin face deja acest lucru - dar ar provoca o teroare durabilă în întreaga lume.
Ce înseamnă spargerea tabuu-ului nuclear
Escaladarea lui Putin ar sparge tabuul din timpul Războiului Rece împotriva utilizării armelor nucleare pentru orice altceva decât pentru descurajare. Dacă va fi văzut că scapă nepedepsit, alte state nucleare (Coreea de Nord sau Iranul n.r.) vor urma exemplul. Acest lucru, la rândul său, ar forța țările care au renunțat la armele nucleare în numele neproliferării sau al dezarmării - așa cum a făcut Ucraina în anii 1990 - să își construiască propriile arsenale. Controlul armelor ar fi mort. Războiul nuclear, prin intenție sau accident, ar deveni mai probabil în mai multe locuri, din vestul până în sudul și estul Asiei. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...