BNR avertizează: Ne îmbogățim numai pe hârtie. De ce au crescut cheltuielile
Statul român, mai bogat pe...
Scopul este de a asigura reduceri de costuri pe plan interne şi accelerarea implementării măsurilor de restructurare, în vederea îmbunătăţirii profitabilităţii. Independenţa brandurilor individuale va fi menţinută şi îmbunătăţită sub conducerea lui şefului AMG, Philipp Schiemer, care va prelua şi responsabilităţile suplimentare.
În februarie, Daimler a anunţat că urmează să îşi schimbe denumirea în Mercedes-Benz şi să listeze separat divizia de camioane până la finele anului. Această separare este cea mai importantă restructurare decisă de Ola Kallenius de la numirea sa în funcţia de director general al grupului german Daimler AG în urmă cu aproape doi ani. În plus, separarea de divizia de camioane îi va mulţimi şi pe investitori, care cer de mult timp conducerii Daimler să analizeze o listare a diviziei de camioane, care este unul dintre cei mai mari producători mondiali de vehicule comerciale.
Listarea diviziei de camioane - Daimler Truck - la Bursa de la Frankfurt ar urma să aibă loc până la finalul acestui an. La momentul oportun, Daimler îşi va schimba denumirea în Mercedes-Benz, a informat grupul german. Daimler a revizuit recent în creştere estimările privind profitul din 2021, dar a avertizat că deficitul global de semiconductori ar putea afecta în continuare vânzările în trimestrul doi.
Citește și Mișcare neașteptată a Daimler. Cum vizează să obțină un miliard de euro
Estimările se bazează pe o redresare a accesului la cipuri pentru industria auto în semestrul doi din 2021, deşi în prezent există o vizibilitate limitată, se arată într-un comunicat al grupului german. Cu toate aceste probleme, oficialii Daimler se aşteaptă ca profitul operaţional din 2021 să fie semnificativ mai ridicat decât în 2020, în urma redresării economiei mondiale după pandemia de coronavirus.
Marja de profit ajustat la divizia de maşini şi furgonete Mercedes ar urma să se situeze între 10% şi 12%, după ce anterior previzionase o marjă între 8% şi 10%. De asemenea, câştigurile din China ar urma să urce cu peste 7,5% în 2021, după ce anterior se prognoza un avans între 2% - 7,5%. Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart. În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statul român, mai bogat pe...
Începând din octombrie 2022, compania Berkshire...
Piețele financiare sunt conduse, în egală măsură, de...
Bulgaria lasă România în urmă...
Un val de ger năpraznic a lovit Turcia între 10 și 12...
Retailerul de fast fashion Shein a primit aprobarea...
Începând cu 2025, Guvernul...
Debitul fluviului Dunărea la...
Startup-ul norvegian 1X vrea să...
Pensia socială, cunoscută...
Hidroelectrica alocă 95...
Germania riscă recesiunea...
Masa de Paște din 2025 costă,...
Atac devastator la Sumî unde un...
Guvernul a adoptat o ordonanță...
După haosul de pe piețele...
În cadrul Forumului Educației...
Uniunea Europeană este „profund...
Un cutremur cu magnitudinea 3,3...
Când pui tarife de 145% pe tot...
Resursele globale de uraniu...
Rapid București a dat în...
Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...
ANAT trage un semnal de alarmă:...
Uniunea Europeană a decis să...