Șocant. Putin și Kim Jong-Un, mesaje electorale pentru americani VIDEO
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Kim Jong-Un și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Kim Jong-Un și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Două reclame politice au fost difuzate în cursul zilei de ieri, pe rețelele de socializare, prezentând versiuni simulate pe calculator (deepfake) ale președintelui rus Vladimir Putin și a liderului nord-coreean Kim Jong-un. Ambii lideri au transmis același mesaj: că America nu are nevoie de intervenții electorale din partea lor deoarece aceasta își va distruge democrația singură.

La ce servesc aceste filmulețele

Da, aceste video-uri sunt înfiorătoare, dar sunt destinate unei cauze bune, susține Technology Review. Acestea fac parte dintr-o campanie a grupului de susținere nepartizană RepresentUs pentru a proteja drepturile de vot în timpul viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA, pe fondul atacurilor președintelui Trump asupra votului prin poștă și a faptului că a spus că ar putea refuza o tranziție pașnică. 

Scopul este de a șoca americanii să înțeleagă fragilitatea democrației, precum și de a-i provoca să întreprindă diverse acțiuni, inclusiv verificarea înregistrării alegătorilor și voluntariatul la urne. Totodată întoarce scenariul pe narațiunea tipică a falsificărilor politice, despre care adeseori experții își fac griji că ar putea fi abuzate pentru a deruta alegătorii și a perturba alegerile.

Cum au fost făcute

RepresentUs a lucrat cu agenția de creație Mischief at No Fixed Address, care a venit cu ideea de a folosi dictatori pentru a transmite mesajul. Au filmat doi actori cu forma potrivită a feței și accente autentice pentru a recita scenariul. Apoi au lucrat cu un artist deepfake care a folosit un algoritm open-source pentru a schimba fețele lui Putin și Kim. 

Trump, perdantul caselor de pariuri după confruntarea cu Joe Biden

O echipă de post-producție a curățat artefactele rămase ale algoritmului pentru a face videoclipul să arate cât mai realist. În general, procesul a durat doar 10 zile. În cazul în care s-ar fi folosit animația computerizată, realizarea acestor filmulețe ar fi dura luni de zile. De asemenea, ar fi putut fi prohibitiv costisitoare.

Aceste filmulețe ar fi trebuit să fie difuzate și de Fox, CNN și MSNBC în Washington, DC, dar posturile de televiziune le-au retras în ultimul moment. Un purtător de cuvânt al campaniei a spus că încă așteaptă o explicație. Anunțurile includ o declarație de declinare a responsabilității la sfârșit, care menționează: „Filmările nu sunt reale, dar amenințarea este”. Dar, având în vedere natura sensibilă a utilizării deepfake într-un context politic, este posibil ca rețelele să simtă că publicul american nu ar fi pregătit pentru așa ceva.

Kim Jong-Un

______________________________________________________

______________________________________________________

 

Vladimir Putin

______________________________________________________

______________________________________________________

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel