Meta a dezvoltat o inteligență artificială care "citește gândurile"

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Încă un pas spre nu se știe ce
Încă un pas spre nu se știe ce
Meta a prezentat rezultatele unor studii privind dezvoltarea unui model de inteligență artificială pentru descifrarea activității cerebrale și convertirea acesteia în vorbire.

Cercetătorii au obținut o rată de acuratețe de 73%. În viitor, oamenii de știință intenționează să sporească acuratețea identificării cuvintelor și frazelor.

Meta a dezvăluit un studiu privind dezvoltarea unui "decodor de gânduri" care utilizează un model de inteligență artificială pentru a decoda activitatea cerebrală și a o converti în vorbire, potrivit unui blog al companiei.

Instrumentul poate fi folosit pentru a comunica mental cu utilizatorii care rostesc cuvinte și fraze în minte.

Tehnologia Meta se deosebește de alte dezvoltări similare prin faptul că utilizează metode non-invazive pentru a înregistra activitatea cerebrală. Compania a folosit electroencefalografia (EEG) și magnetoencefalografia (MEG), care utilizează doar senzori externi.

Datele provenite din EEG și MEG sunt mai puțin precise decât informațiile provenite de la senzorii din interiorul creierului, astfel încât a fost necesară procesarea unei cantități mult mai mari de date brute pentru a îmbunătăți eficiența.

Inteligența artificială a înregistrat modul în care creierul participanților a reacționat la cărți audio și la fraze individuale, apoi a extras cuvintele potrivite din text și a compilat un "dicționar", în funcție de care a implementat procesul invers - conversia gândurilor în vorbire. Cercetătorii au obținut o rată de acuratețe de 73% folosind un set de 793 de cuvinte dintre cele mai des folosite în viața de zi cu zi.

În viitor, inteligența artificială va fi capabilă să identifice cu mai multă precizie cuvinte și fraze folosind un vocabular sursă mai larg, speră cercetătorii. Această dezvoltare ar trebui să ajute nu numai milioane de oameni care nu pot vorbi sau scrie, ci și în studiul creierului uman.

Citește și Experții americani: Inteligența artificială are ceva similar intuiției umane

Oamenii de știință americani au descoperit că un sistem de învățare automată poate imita gândirea umană. Cercetătorii au antrenat inteligența artificială cu ajutorul unei tehnologii speciale, după care aceasta a reușit să țină cont de context, comparând grupuri de cuvinte.

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și de la Institutul Național de Sănătate din SUA au descoperit că inteligența artificială poate imita procesele de gândire umane și poate înțelege înțelesul unor cuvinte complexe. Oamenii de știință au prezentat experimentele lor într-un articol publicat în revista Nature Human Behaviour.

Experții americani au studiat un sistem de inteligență artificială care a fost utilizat pe scară largă în ultimii ani pentru a analiza semnificațiile cuvintelor. Rețeaua neuronală "citește" materiale de pe internet și analizează conținutul. În cazul în care cuvintele apar frecvent împreună (cum ar fi "masă" și "scaun"), sistemul înțelege că semnificațiile lor sunt legate. Inversul este, de asemenea, adevărat - dacă perechea este rar folosită împreună, AI va presupune că semnificațiile sunt diferite.

Co-autorul studiului, Idan Blank, profesor asociat de psihologie și lingvistică la Universitatea din California, a explicat că sistemul are o limitare - similaritatea valorilor este determinată de un număr - iar gândirea umană este mult mai complexă și mai detaliată.

Dacă o persoană ar compara un delfin și un aligator, animalele ar fi similare în diferite grade - în funcție de parametrii comparației, a spus Blank. Acestea sunt aproximativ similare ca mărime, dar foarte diferite în ceea ce privește gradul de pericol pe care îl reprezintă pentru oameni. În acest fel, oamenii iau în considerare contextul.

Oamenii de știință au decis să testeze dacă sistemul ține cont de astfel de diferențe subtile. Pentru a afla acest lucru, autorii au dezvoltat o tehnică de "proiecție semantică": un model primește un cântar cu două cuvinte, cum ar fi "mare" și "mic", iar inteligența artificială trebuie să plaseze animale pe el. Acest lucru ne permite să înțelegem dacă rețeaua neuronală ia în considerare dimensiunea animalului atunci când determină sensul unui cuvânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel