Metale critice. Gigantul Rio Tinto pune condiții Europei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Exploatare minieră
Exploatare minieră
Gigantul minier anglo-australian Rio Tinto ar dori "mai multă claritate" din partea Uniunii Europene cu privire la obiectivele sale privind producția, importul și reciclarea metalelor și mineralelor considerate esențiale pentru suveranitatea industrială și tranziția energetică a Bătrânului Continent.

"Avem nevoie de mai multă claritate" în ceea ce privește lista europeană de materiale critice, "și de flexibilitate în ceea ce privește obiectivele" de producție, import și reciclare, a declarat Colin Mackey, directorul general european Rio Tinto, a doua cea mai mare companie mineră din lume. 

Confruntată cu o nevoie masivă de nichel, litiu și cobalt, de exemplu, pentru bateriile utilizate în mașinile electrice, care urmează să înlocuiască în Europa vehiculele cu motoare cu combustie până în 2035, Comisia a propus, în martie, o nouă strategie pentru a reduce dependența Bătrânului Continent de petrol și cărbune, care emit CO2 nociv pentru planetă, susținând în același timp o reindustrializare curată.

Comisia a extins lista metalelor și mineralelor considerate "critice" pentru suveranitatea sa la 34 de elemente (inclusiv bauxită-aluminiu, litiu, cupru și nichel, n.r.), față de aproximativ 15 în 2011, când lista a fost întocmită pentru prima dată. Legea privind materiile prime mai trebuie dezbătută și votată de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a intra în vigoare. 

Potrivit textului, până în 2030, 10% din materiile prime critice trebuie să fie extrase în UE, 15% trebuie să fie reciclate, iar 40% trebuie să fie prelucrate în UE. Bruxelles-ul încurajează, de asemenea, diversificarea aprovizionării, cu scopul de a se asigura că UE "nu depinde de o singură parte terță" pentru mai mult de 65% din importurile sale până în 2030.

Această lege privind materiile prime reprezintă "un cadru util", spune Mackey, constatând, totodată, că "este același obiectiv și aceeași abordare pentru fiecare dintre elemente". Dar, explică el, "fiecare dintre aceste elemente are o cerere și o disponibilitate diferite". Cuprul, spre exemplu, ”este foarte diferit de litiu". 

Potrivit acestui manager, care a lucrat anterior în Serbia, unde Rio Tinto intenționa să dezvolte unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din Europa, producătorii au nevoie de mai multe informații înainte de a decide asupra unor investiții majore. El speră ca industria și guvernele să colaboreze pentru a elabora un discurs comun pentru a îmbunătăți "acceptabilitatea" socială a noilor proiecte miniere în Europa. "Oamenii nu asociază cu adevărat o creștere a mineritului cu tranziția ecologică și digitală", notează el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel