Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
China își întărește controlul asupra exploatării și rafinării mineralelor rare, esențiale pentru tehnologiile avansate din zilele noastre. Printre acestea, un loc central îl ocupă disprosiul, un metal rar a cărui producție mondială este dominată în proporție de 99,9% de China. Prin urmare, tot mai multe țări încearcă să construiască lanțuri de aprovizionare independente de China, care să susțină aceste domenii.
Întorcându-ne în 2010, China a suspendat pentru două luni exporturile de metale rare către Japonia, în contextul unui conflict teritorial. Astăzi, restricțiile pe care China intenționează să le aplice ar putea afecta semnificativ industria acestor metale strategice. Disprosiul, ce intră în categoria așa-numitor „pământuri rare”, se remarcă prin proprietățile magnetice unice, motiv pentru care este utilizat într-o gamă largă de aplicații avansate: de la avioanele de luptă invizibile F-35 produse în SUA, până la turbine eoliene, motoare pentru mașini electrice, obiective pentru camere foto și convertoarele catalitice ale mașinilor pe benzină.
Dificultăți de rafinare
Producerea disprosiului ultrapur necesar pentru cipurile electronice utilizate în inteligența artificială este deosebit de complicată. Companiei canadiene Neo Performance Materials i-au trebuit șapte ani de încercări și ajustări pentru a perfecționa procesul chimic în 100 de pași la rafinăria sa din Wuxi, China. Dar ultimele două rafinării de pământuri rare din China deținute de investitori străini sunt în curs de a fi achiziționate de o companie de stat chineză, ceea ce va consolida controlul național asupra industriei. În același timp, China avansează tehnologic în domeniul chimiei, în timp ce universitățile occidentale întâmpină dificultăți în formarea specialiștilor necesari.
Guvernul chinez a restricționat, de asemenea, exporturile altor elemente chimice esențiale, precum antimoniul (utilizat în semiconductori și explozibili), galiul și germaniul, elemente esențiale în fabricarea de cipuri. Aceste măsuri se înscriu într-o competiție mai largă între China și Statele Unite pentru supremația tehnologică, în special în domeniul semiconductorilor necesari inteligenței artificiale.
Companii implicate în industria disprosiului
- Neo Performance Materials, o companie canadiană, continuă să înregistreze pierderi pe fondul scăderii prețurilor la pământuri rare în 2023. Pentru a reduce expunerea pe piața chineză, Neo a închis anul acesta o instalație de separare a pământurilor rare din Zibo, China, și a anunțat vânzarea unei participații de 86% în rafinăria de la Wuxi către Shenghe Resources, o companie de stat chineză.
- Shenghe Resources este evaluată la 3,14 miliarde de dolari, este deținută în proporție de 14% de statul chinez și este specializată în extracția și rafinarea mineralelor rare.
- China Northern Rare Earth are o capitalizare de 12,14 miliarde de dolari și este lider în domeniul pământurilor rare.
- În America de Nord, compania MP Materials deține mina de pământuri rare și instalația de procesare de la Mountain Pass, beneficiind de un contract cu Departamentul de Apărare al SUA pentru modernizarea echipamentelor de rafinare pentru extragerea disprosiului.
- Compania belgiană Solvay, care procesează cantități mici de disprosiu în Franța, planifică o extindere a producției pentru industria magneților, o aplicație mai puțin solicitată decât semiconductoarele.
Pe lângă acestea, companii precum Lynas Rare Earth din Australia, care plănuiește să înceapă rafinarea disprosiului în Malaezia în 2025, contribuie la diversificarea aprovizionării globale cu disprosiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...