Metodologia de aplicare a impozitului pe clădirile nerezidenţiale, modificată în Parlament

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Noutăţi privind impozitul pe clădirile nerezidenţiale.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care modifică metodologia de aplicare a impozitului pe clădiri nerezidenţiale, introducând condiţia înştiinţării prealabile a proprietarilor de către organul fiscal competent, în legătură cu necesitatea reevaluării imobilelor.

Proiectul modifică în acest sens Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea metodologiei de aplicare a impozitului pe clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, respectiv a persoanelor juridice, în sensul introducerii condiţiei înştiinţării prealabile a proprietarilor de către organul fiscal competent, în legătură cu necesitatea reevaluării imobilelor. În cazul în care proprietarii persoane fizice sau juridice nu primesc în prealabil înştiinţarea de la organul fiscal competent, proprietarul va datora un impozit la valoarea reflectată în ultimul raport de evaluare depus de acesta.

Potrivit celor adoptate, "în cazul în care proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art.457, cu condiţia ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent, despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare".

"Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spaţiul privat virtual sau prin poştă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolaţi în spaţiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor", mai prevede proiectul.

În cazul în care notificarea nu este comunicată până la această dată, impozitul urmează a se calcula prin aplicarea cotei cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457, se mai menţionează în actul normativ.

"În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%, cu condiţia ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spaţiul privat virtual sau prin poştă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolaţi în spaţiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor.

În cazul în care notificarea nu este comunicată până la această dată, impozitul urmează a se calcula prin aplicarea cotei cuprinse între 0,08%-0,2% sau 0,2%-1,3%, după caz, asupra valorii impozabile a clădirii.

Proiectul mai stabileşte că, în cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, diferenţa de taxă va fi datorată de proprietarul clădirii, cu condiţia ca acesta să fi fost notificat de către organul fiscal competent.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

pixel