Mexicul își distruge locurile de muncă. Ce se întâmplă cu salariu minim
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Economiştii care dezbat impactul salariului minim asupra inegalităţii, inflaţiei şi ratei şomajului urmează să obţină noi dovezi din partea Mexicului, transmite Bloomberg.

Ţara urmează să majoreze salariul minim cu 20% începând de anul viitor, o majorare de şapte ori mai mare decât rata inflaţiei, care vine după o primă majorare de 16% în acest an. Guvernul de stânga al preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador utilizează salariul ca un instrument în lupta împotriva sărăciei şi inegalităţii. Este vorba de o politică opusă de cea urmată până de curând de Mexic, unde salariul minim a fost majorat doar cu puţin peste rata inflaţiei, în ideea de a-i ajuta pe exportatori să ţină costurile reduse.

Vacanțe mai ieftine cu 50%. Unde pot fi găsite

Înainte ca Lopez Obrador să devină preşedinte, salariul minim din Mexic era al doilea cel mai mic din rândul celor 30 de state care formează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Doar în SUA salariul minim era mai mic decât în Mexic. Opiniile economiştilor sunt împărţite la întrebarea dacă majorarea salariului minim afectează crearea de locuri de muncă. Profesorul de la Universitatea Harvard, Gregory Mankiw susţine că majorarea salariului minim reduce oportunităţile de locuri de muncă pentru muncitorii necalificaţi.

În schimb, laureatul premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman, afirmă că nu există dovezi care să susţină că o majorarea a salariului minim afectează crearea de locuri muncă. Cum evoluează până acum experimentul din Mexic? În pofida avertismentelor formulate de Banca Centrală din Mexic, majorarea cu 16% a salariului minim în acest an nu a alimentat inflaţia, cel puţin nu până acum. Rata anuală a inflaţiei a scăzut până la aproape 3% de la 4,8% în urmă cu un an. De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la alimente şi energie, aproape nu s-a mişcat în 2019. În plus, unii economişti menţionează şi cererea de consum solidă printre beneficiile majorării puterii de cumpărare a muncitorilor.

Chiar şi aşa, alţi economişti avertizează că impactul cumulat al celor două majorări de două cifre ale salariului minim va afecta preţurile mult mai puternic în 2020 şi va forţa Banca Centrală să îşi încetinească deciziile de reducere a costului creditului. 'Începem să vedem unele efecte ale majorării salariului minim asupra inflaţiei sub forma unei inflaţii de bază mai mari şi acest lucru va face Banca Centrală mai prudentă', susţine Ernesto Revilla, economist la Citigroup Inc. În plus, numărul de locuri de muncă în sectorul formal create în Mexic până în luna noiembrie a anului curent este mai mic cu 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Într-un raport publicat în luna august, Banca Centrală a Mexicului a subliniat că majorarea salariului minim la începutul anului a contribuit la încetinirea creării de noi locuri de muncă. Cu toate acestea, chiar şi după viitoarea majorare, salariul minim din Mexic va fi de doar 6,50 dolari pe zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel