Microsoft va investi aproape 3 miliarde de dolari în Japonia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Microsoft / FOTO: Wikipedia
Microsoft / FOTO: Wikipedia
Premierul Japoniei a anunțat că țara sa este decisă să devină o mare putere în domeniul Inteligenței Artificiale.

Microsoft a anunțat marți că, în următorii doi ani, va investi 2,9 miliarde de dolari în Japonia pentru a consolida dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) în această țară, ce înregistrează, în prezent, o oarecare rămânere în urmă pe acest palier tehnologic crucial. Angajamentul coincide cu vizita de stat pe care premierul nipon, Fumio Kishida, o va întreprinde miercuri, la Washington.

Microsoft s-a impus anul trecut ca un jucător cheie în AI datorită parteneriatului cu OpenAI, start-up-ul care a creat celebrul chatbot ChatGPT, un succes care a permis companiei fondate de Bill Gates să detroneze Apple din poziția de cea mai mare companie din lume la capitalizare bursieră. „Este cea mai mare investiție făcută de Microsoft în cei 46 de ani de când activează în Japonia”, a precizat Brad Smith, președintele Microsoft.

Potrivit precizărilor sale, acordul prevede furnizarea de „resurse de calcul mai avansate”, inclusiv cipuri de computer de ultimă generație, esențiale pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială, și o consolidare a infrastructurii Microsoft în „cloud” (stocare computerizată dematerializată) în Japonia. Gigantul tehnologic american s-a angajat, de asemenea, să investească în formarea AI pentru trei milioane de muncitori japonezi în următorii trei ani și a anunțat deschiderea primului său laborator la Tokyo, Microsoft Research Asia, care va lucra pe AI și robotică.

Statele Unite și Japonia au anunțat, de asemenea, marți, două parteneriate de cercetare AI între universități din țările lor. Aceste parteneriate vor fi susținute în valoare de 110 milioane de dolari de companii private, inclusiv Microsoft, Nvidia și Amazon, precum și de grupul japonez SoftBank și filiala sa britanică, Arm.

AI este văzută din ce în ce mai mult de companiile japoneze ca un mijloc de îmbunătățire a productivității muncii în țară, care este printre cele mai scăzute dintre țările OCDE, în special datorită unei culturi corporative ierarhice bazate pe vechime. Inteligența artificială ar trebui, de asemenea, să ajute la remedierea penuriei de forță de muncă care devine tot mai critică în multe sectoare de activitate din Japonia, din cauza declinului demografic pronunțat (aproape 30% din populația sa are 65 de ani și peste).

Anul trecut, șeful SoftBank Group, Masayoshi Son, s-a alarmat de întârzierea luată de Japonia în AI și a îndemnat țara să adopte cu hotărâre aceste instrumente, riscând, altfel să se transforme într-un ”peștișor de aur". Subliniind importanța tot mai mare a securității cibernetice pe fondul creșterii încălcărilor și hackurilor, Microsoft intenționează, de asemenea, să colaboreze cu guvernul japonez pentru a consolida apărarea cibernetică a țării, o altă preocupare majoră pentru Tokyo.

Guvernul japonez investește, de asemenea, foarte mult pentru a stimula producția națională de semiconductori, un sector în care arhipelagul a fost lăsat în urmă în ultimele decenii de vecinii săi taiwanezi și sud-coreeni. O primă mega-fabrică de la gigantul global din sector, taiwanezul TSMC, a fost inaugurată în februarie în sud-vestul Japoniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel