Microsoft va investi aproape 3 miliarde de dolari în Japonia

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Microsoft / FOTO: Wikipedia
Microsoft / FOTO: Wikipedia
Premierul Japoniei a anunțat că țara sa este decisă să devină o mare putere în domeniul Inteligenței Artificiale.

Microsoft a anunțat marți că, în următorii doi ani, va investi 2,9 miliarde de dolari în Japonia pentru a consolida dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) în această țară, ce înregistrează, în prezent, o oarecare rămânere în urmă pe acest palier tehnologic crucial. Angajamentul coincide cu vizita de stat pe care premierul nipon, Fumio Kishida, o va întreprinde miercuri, la Washington.

Microsoft s-a impus anul trecut ca un jucător cheie în AI datorită parteneriatului cu OpenAI, start-up-ul care a creat celebrul chatbot ChatGPT, un succes care a permis companiei fondate de Bill Gates să detroneze Apple din poziția de cea mai mare companie din lume la capitalizare bursieră. „Este cea mai mare investiție făcută de Microsoft în cei 46 de ani de când activează în Japonia”, a precizat Brad Smith, președintele Microsoft.

Potrivit precizărilor sale, acordul prevede furnizarea de „resurse de calcul mai avansate”, inclusiv cipuri de computer de ultimă generație, esențiale pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială, și o consolidare a infrastructurii Microsoft în „cloud” (stocare computerizată dematerializată) în Japonia. Gigantul tehnologic american s-a angajat, de asemenea, să investească în formarea AI pentru trei milioane de muncitori japonezi în următorii trei ani și a anunțat deschiderea primului său laborator la Tokyo, Microsoft Research Asia, care va lucra pe AI și robotică.

Statele Unite și Japonia au anunțat, de asemenea, marți, două parteneriate de cercetare AI între universități din țările lor. Aceste parteneriate vor fi susținute în valoare de 110 milioane de dolari de companii private, inclusiv Microsoft, Nvidia și Amazon, precum și de grupul japonez SoftBank și filiala sa britanică, Arm.

AI este văzută din ce în ce mai mult de companiile japoneze ca un mijloc de îmbunătățire a productivității muncii în țară, care este printre cele mai scăzute dintre țările OCDE, în special datorită unei culturi corporative ierarhice bazate pe vechime. Inteligența artificială ar trebui, de asemenea, să ajute la remedierea penuriei de forță de muncă care devine tot mai critică în multe sectoare de activitate din Japonia, din cauza declinului demografic pronunțat (aproape 30% din populația sa are 65 de ani și peste).

Anul trecut, șeful SoftBank Group, Masayoshi Son, s-a alarmat de întârzierea luată de Japonia în AI și a îndemnat țara să adopte cu hotărâre aceste instrumente, riscând, altfel să se transforme într-un ”peștișor de aur". Subliniind importanța tot mai mare a securității cibernetice pe fondul creșterii încălcărilor și hackurilor, Microsoft intenționează, de asemenea, să colaboreze cu guvernul japonez pentru a consolida apărarea cibernetică a țării, o altă preocupare majoră pentru Tokyo.

Guvernul japonez investește, de asemenea, foarte mult pentru a stimula producția națională de semiconductori, un sector în care arhipelagul a fost lăsat în urmă în ultimele decenii de vecinii săi taiwanezi și sud-coreeni. O primă mega-fabrică de la gigantul global din sector, taiwanezul TSMC, a fost inaugurată în februarie în sud-vestul Japoniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel