Mii de urșii din România trăiesc în condiții inadevcate. Rezultate preliminare ale unui studiu științific

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În România, nici urșii nu trăiesc într-un mediu adecvat
În România, nici urșii nu trăiesc într-un mediu adecvat

Rezultatele preliminare ale recensământului urşilor bazat pe probe genetice dovedesc că mii de urşi din România nu au un habitat adecvat - a spus Barna Benedek, şeful grupului de lucru care a realizat studiul, într-o declaraţie dată portalului Székelyhon și citată de MTI.

Portalul de ştiri reaminteşte că Asociaţia pentru Managementul Profesional al Faunei Cinegetice, condusă de Barna Benedek, a câştigat licitaţia publică pentru realizarea acestui studiu ştiinţific, anunţată de Ministerul Mediului. Pe baza rezultatelor cercetării, autorităţile ar urma să modifice gestionarea populaţiei protejate a urşilor bruni, care ridică probleme tot mai grave în localităţi.

Grupul de lucru este format din experţi din judeţul Covasna şi de la Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Buzău. 300 de persoane efectuează munca de teren, colectând mostre de păr, ţesuturi şi excremente pentru prelevarea probelor genetice - scrie portalul.

Până în prezent au fost analizate peste 8000 de probe şi s-a constatat că una din trei probe provine de la un animal diferit, astfel s-a dovedit deja existenţa a aproape 3000 de urşi.

Potrivit lui Barna Benedek, dacă rezultatele continuă să urmeze această tendinţă, se va putea dovedi existenţa a aproximativ 6000 de exemplare. Totuşi, această cifră este departe de a reprezenta populaţia totală, ea poate să fie cu 25-30% mai mare, deoarece este imposibil să se obţină probe genetice de la toţi urşii, mulţi dintre ei trăind în locuri inaccesibile oamenilor - a declarat expertul.

El a reamintit că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marian Drăcea", în urma unui studiu de habitat, a ajuns la concluzia că în ţară există habitat suficient pentru cel mult 4000 de urşi, astfel că se poate spune că 2000 de animale sunt nevoite să trăiască în afara habitatului lor natural. "Eu susţin că aceşti urşi care intră în sate, în oraşe, în case, care cerşesc mâncare de la automobilişti, ar trebui împuşcaţi, pentru că ei deja transmit acest comportament şi puilor lor. Aceasta este singura modalitate de a inversa şi de a elimina această anomalie comportamentală" - a declarat Barna Benedek, citat de Székelyhon.

Potrivit expertului, relocarea nu este o soluţie, 99% din animalele mutate se întorc în locul de unde au fost ridicate sau cauzează probleme similare în noua locaţie. El a mai atras atenţia că 10% din habitatele potrivite pentru urşii din România şi-a pierdut capacitatea de susţinere în ultimii zece ani, din cauza diverselor investiţii (defrișări), prin urmare ar trebui redus şi impactul activităţii umane.

El a precizat că recensământul urşilor pe baza probelor genetice ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul anului, ministerul însă intenţionează să prelungească contractul pentru a obţine o imagine mai exactă. Colectarea de probe poate furniza, de asemenea, date ştiinţifice valoroase privind compoziţia pe vârste şi sexe a populației de urși, despre utilizarea teritoriului de către aceștia, precum şi aria lor de deplasare - a subliniat Barna Benedek.

În trecut, Ministerul Mediului autoriza companiilor de vânătoare împuşcarea a 400-450 de urşi pe an, însă în anul 2016 vânătoarea de urşi pentru controlul populaţiei a fost interzisă, iar populaţia s-a înmulţit rapid. Animalele mari intră din ce în ce mai des în zonele populate, provocând uneori vătămări corporale şi daune materiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel