Miliardarii și-au mărit averile cu 5 trilioane de dolari în timpul pandemiei
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
În fiecare zi, în timpul pandemiei, a apărut un nou miliardar
În fiecare zi, în timpul pandemiei, a apărut un nou miliardar
Potrivit Oxfam, în perioada pandemiei miliardarii și-au mărit averile cu 5 trilioane de dolari, ceea ce a intensificat inegalitatea economică. În același timp, când bogații lumii aveau venituri colosale, pandemia a împins milioane de oameni din întreaga lume în sărăcie.

Folosind date compilate de Forbes, Oxfam afirmă într-un nou raport că averea totală a miliardarilor a sărit de la 8.600 de miliarde de dolari în martie 2020 la 13.800 de miliarde de dolari în noiembrie 2021, o creștere mai mare decât în cei 14 ani anteriori la un loc. Cei mai bogați 10 oameni din lume și-au văzut averea colectivă mai mult decât dublată, înregistrând o creștere de 1,3 miliarde de dolari pe zi.

Raportul a fost publicat înaintea Agendei online a Forumului Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna aceasta, după ce reuniunea anuală în persoană a grupului a fost amânată din cauza Omicron. Oxfam susține că guvernele ar trebui să impoziteze câștigurile obținute de către super-bogați în timpul pandemiei și să folosească banii pentru a finanța sistemele de sănătate, a plăti pentru vaccinuri, a lupta împotriva discriminării și a aborda criza climatică.

"Miliardarii au avut o pandemie teribilă. Băncile centrale au pompat mii de miliarde de dolari pe piețele financiare pentru a salva economia, însă o mare parte din această sumă a ajuns să umple buzunarele miliardarilor care au profitat de un boom al pieței bursiere", a declarat Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam, într-un comunicat de presă.

Vrei să-ți cumperi un apartament în București? Află ce își doresc românii și cum merge piața

Averea combinată a primilor 10 miliardari - inclusiv a directorului general al Tesla (TSLA), Elon Musk, și a fondatorului Amazon (AMZN), Jeff Bezos - s-a dublat în timpul pandemiei și este acum de șase ori mai mare decât cea a celor mai săraci 3,1 miliarde de oameni din lume, potrivit raportului.

"Inegalitatea la un asemenea ritm și la o asemenea scară are loc prin alegere, nu prin întâmplare", a spus Bucher. "Nu numai că structurile noastre economice ne-au făcut pe toți mai puțin siguri împotriva acestei pandemii, dar ele le permit în mod activ celor care sunt deja extrem de bogați și puternici să exploateze această criză pentru propriul profit."

Pandemia nu a fost "marele egalizator" pe care unii l-au prezis.

Banca Mondială estimează că 97 de milioane de persoane din întreaga lume au căzut în sărăcie extremă în 2020 și trăiesc acum cu mai puțin de 2 dolari pe zi. De asemenea, numărul celor mai săraci din lume a crescut pentru prima dată în peste 20 de ani.

Inegalitatea în materie de vaccinuri a devenit o problemă majoră, deoarece multe dintre cele mai bogate țări din lume acumulează vaccinuri, cumpărând suficiente doze pentru a-și vaccina populația de mai multe ori și nerespectându-și promisiunile de a le împărți cu țările în curs de dezvoltare.

Miliardarilor li se cere să își folosească averea pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși.

David Beasley, directorul Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite, a cerut miliardarilor, inclusiv lui Bezos și Musk, să "intervină acum, o singură dată" pentru a ajuta la rezolvarea foametei în lume în noiembrie.

Apelul a primit un răspuns direct din partea lui Musk, care a declarat ulterior pe Twitter că, dacă organizația ar putea prezenta "exact cum" finanțarea ar rezolva problema, ar "vinde acțiunile Tesla chiar acum și ar face acest lucru".

CEO Tesla nu a reacționat public atunci când ONU a făcut public un plan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel