Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O companie apărută cu mai bine de 500 de ani în urmă / FOTO: Wikipedia
O companie apărută cu mai bine de 500 de ani în urmă / FOTO: Wikipedia
Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a pus ochii pe Royal Mail, companie aflată în dificultate de mai mulți ani.

Omul de afaceri a anunțat că dorește să continue discuțiile cu IDS, compania-mamă a grupului britanic de logistică, după respingerea unei prime oferte de 3 miliarde de lire sterline. Impulsionat de această perspectivă, acțiunea International Distributions Services (IDS) a crescut cu 28% miercuri la Bursa de Valori din Londra.

În urmă cu aproape zece zile, EP Corporate Group, compania miliardarului care deține deja 27,56% din IDS, a înaintat Consiliului de Administrație” al companiei britanice „o propunere indicativă neobligatorie” în vederea răscumpărării capitalului pe care încă nu îl deține.

Oferta „a fost respinsă”, dar EP Group „nu-și pierde speranța și intenționează să angajeze noi negocieri constructive” cu conducerea Royal Mail, subliniind că Regatul Unit rămâne „o piață de investiții atractivă și dinamică”.

Într-un comunicat separat, IDS a precizat că propunerea EP Group se ridica la 320 de pence pe acțiune (ceea ce ar evalua compania la aproximativ 3 miliarde de lire sterline, sau 3,5 miliarde de euro, nota editorului). Dar IDS consideră că propunerea nu reflectă adevărata valoarea a grupului și a perspectivelor sale de viitor.

Acțiunile IDS de la Bursa de Valori din Londra au crescut 28,85%. la 276 pence.

După ce și-a construit averea datorită combustibililor fosili, miliardarul ceh Daniel Kretinsky și-a mărit investițiile în diverse țări și sectoare: de la mass-media, la distribuție.

„Grupul EP sugerează că Royal Mail ar avea nevoie de un nou proprietar cu o viziune pe termen mai lung, gata să consolideze afacerea prin noi investiții. Este o mișcare îndrăzneață, mai ales că miliardarul ceh nu este singurul pretendent”, a comentat  Dan Coatsworth, analist la AJ. Clopot.

Rămâne însă de văzut care ar fi condițiile unei oferte ferme, continuă analistul: marii acționari ai IDS „cu siguranță vor dori să știe dacă EP Group oferă un preț decent” și „și guvernul britanic ar putea dori să știe ce se întâmplă, având în vedere rolul crucial al Royal Mail” în țară.

Royal Mail, fost grup public apărut acum mai bine de 500 de ani, privatizat în 2013, a suferit recent din cauza scăderii volumului de colete pentru livrare, dar și a grevelor din diferite sectoare dar soldate toate cu eșec. 

În aceste condiții, compania a anunțat la începutul lunii că analizează posibilitatea unei reduceri a sute de locuri de muncă și a frecvenței de distribuire a anumitor scrisori pentru a-și stopa pierderile.

Royal Mail, foarte îndatorată, susține că volumul de scrisori a scăzut de la recordul de 20 de miliarde de scrisori în 2004/2005 în Regatul Unit, la 7 miliarde în 2022/3 și care va ajunge la 4 miliarde în următorii cinci ani. Normal, e-mailul a înlocuit scrisoarea.

Compania de logistică a pierdut 419 de milioane de lire sterline în 2022-2023 și 319 de milioane de lire sterline doar în primele șase luni ale exercițiului financiar 2023-2024. „Royal Mail se află într-o situație dificilă”, notează EP Group în comunicatul său de presă.

„Performanța financiară slabă, furnizarea slabă a serviciilor și transformarea lentă, în fața unei piețe aflate în curs de schimbare structurală, au pus compania sub o presiune nesustenabilă”. „Odată cu creșterea concurenței din partea companiilor multinaționale pe piața poștală din Marea Britanie, investițiile private în Royal Mail devin cruciale”, a argumentat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel