Miliardarul american, fondatorul fondului de investiții Mobius Capital Partners, este de părere că majorarea ratelor dobânzilor, măsură la care recurg majoritatea băncilor centrale din întreaga lume pentru a combate inflație generează probleme pentru companii și bănci, a declarat Mark Mobius la o conferință de specialitate. Drept argument al punctului său de vedere, omul de afaceri a evocat falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, eveniment care a tulburat piețele, antrenând o depreciere substanțială a acțiunilor bancare.
"Băncile centrale consideră că inflația poate fi tratată în primul rând cu dobânzi tot mai mari, dar această politică este, de fapt, pastila care poate ucide pacientul, pentru că atunci cânt ratele cresc este, după cum bine știți, rău pentur companii și pentru bănci", a explicat Mark Mobius.
În opinia lui creșterea de către Rezerva Federală a ratei dobânzii cheie constituie cauza problemelor cu care s-a confruntat recent Silicon Valley Bank. "Banca deținea obligațiuni pe termen lung și când ratele au început să crească, obligațiunile au început să scadă. Și a sfârșit prin a nu putea face față situației", a precizat Mobius.
Investitoul american este de părere că metodele tradiționale spre care se orientează băncile centrale, precum indicele prețurilor de consum, nu sunt indicatori buni ai inflației. Mobius spune că adevărata cauză a inflației provine din masa monetară, care în SUA a crescut cu 40% în ultimii ani. "Aceasta este cauza inflației, de acolo vin toate problemele, adică există o devalorizare, o reducere a puterii de cumpărare a dolarului", a adăugat investitorul.
Citește și Şase bănci americane au intrat în vizorul Moody's pentru o posibilă retrogradare
Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a plasat First Republic Bank şi alte cinci bănci regionale americane sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, cel mai recent semn de îngrijorare cu privire la situaţia financiară a băncilor regionale americane după colapsul Silicon Valley Bank, transmite Bloomberg....
Citește și Credit Suisse a fost lovită de falimentul SVB. Acțiunile elvețienilor, la un minimum record
Falimentul Silicon Valley Bank (SVB) a lovit din plin banca Credit Suisse care deja se află într-un moment de criză astfel că primele pentru asigurarea de risc de nerambursare a obligațiunilor celei de-a doua mari instituții financiare elvețiene au urcat luni la un nivel record de 4,53 puncte procentuale, potrivit datelor furmizate de Bloomberg....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...