Milioane de gospodării, scutite de la plata facturilor la gaze în Germania
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Germanii vor avea gaze gratis în decembrie
Germanii vor avea gaze gratis în decembrie
Guvernul federal al Germaniei vrea să scutească milioane de consumatori de gaze de la plata facturilor.

Comisia de experți constituită pentru a concepe acest plan a prezentat luni strategia pe care o propune spre aprobare, plan care oferă o ușurare notabilă pentru milioane de gospodării.

În esență, comisia propune ca statul să plătească factura de gaz pe termen scurt și să împingă în jos prețurile la gaz pe termen mediu iar consecința va fi că populația va  fi scutită de la plata a sute de euro, numai pentru încălzire.

În prima etapă, furnizorii ar trebui să se abțină de la încasarea plății în avans și ar urma să fie rambursați de către guvernul federal până cel târziu la 1 decembrie. În acest fel, Comisia dorește, de asemenea, să "compenseze parțial" prețurile din ianuarie și februarie 2023.

În acest fel, statul ar urma să plătească facturile la gaz ale germanilor practic timp de o lună.

"Această plată unică servește ca o punte financiară până la introducerea regulată a plafonării prețului la gaz", se arată în documentul Comisiei, citat de Bild.

Dat fiindcă în Germania majoritatea locuințelor sunt închiriate, proprietarii vor putea solicita "ajutoare de urgență" de la stat pentru a subvenționa prețurile explozive ale gazelor.

Adică, dacă prețul crește drastic și chiriașii nu vor putea face față unor astfel de facturi, diferența ar trebui să fie plătită tot de stat!

Într-o a doua etapă, din martie 2023 și până la sfârșitul lunii aprilie 2024, prețurile urmează să fie reduse la doisprezece euro cenți pe kilowatt oră pentru 80 la sută dintr-o cotă de bază estimată.

Plafonarea prețurilor ar trebui să se aplice și pentru cei care beneficiază de încălzire centrală.

Industriile incluse în schema de ajutor

Comisia dorește, de asemenea, să sprijine marile grupuri industriale. Pentru clienții industriali de gaz ar trebui să existe un preț fix și, prin urmare, plafonat la 7 euro cenți pe kilowatt oră timp de 16 luni începând cu ianuarie pentru 70 la sută din consumul anului precedent.

Propunerile Comisiei au fost înmânate luni dimineață cancelarului Olaf Scholz iar Bundestag-ul mai trebuie să își dea acordul pentru un astfel de pachet de ajutoare.

De asemenea, este un fapt că plafonarea prețului la gaze va fi costisitoare pentru contribuabili, suma ridicându-se la aproximativ 96 de miliarde de euro până la sfârșitul lunii aprilie 2024. Prima etapă prevăzută pentru luna decembrie, cu asumarea deducerii lunare pentru gaz și încălzire centrală, se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro. În funcție de aceasta, scutirea ar fi de aproximativ 25 de miliarde de euro pentru industrie și de aproximativ 60 de miliarde de euro pentru gospodării și întreprinderi mici și mijlocii. 

Citește și:

Olanda, lovită unde o doare mai tare. Serele, în pragul falimentului

Serele olandeze reduc producția de alimente și flori și aproape o zecime dintre acestea se așteaptă să fie forțate să intre în curând în faliment din cauza crizei energetice din Europa, potrivit unui sondaj realizat de un grup industrial.

Sondajul recent realizat de Glastuinbouw Nederland este unul dintre cele mai recente semne ale modului în care criza de energie din regiune face ca producția de bunuri și mărfuri să devină mai scumpă. Un sfert din suprafața de cultivare a Țărilor de Jos a fost redusă, iar 8% dintre sere preconizează că vor da faliment în acest an.

Țara este principalul exportator de flori și unul dintre cei mai mari producători de fructe și legume proaspete din Europa. Serele olandeze sunt deosebit de vulnerabile din cauza costurilor de iluminare și încălzire a structurilor masive de sticlă care acoperă o suprafață echivalentă cu 17.000 de terenuri de fotbal, notează Bloomberg.

Deși prețurile la alimente au scăzut de când invazia Rusiei în Ucraina a zguduit piețele de cereale, acestea sunt încă mult mai mari decât de obicei și orice alte perturbări ale aprovizionării ar putea alimenta și mai mult inflația alimentară.

Cultivatorii olandezi sunt doar unul dintre sectoarele cheie din Europa care sunt forțate să reducă producția. Producția de îngrășăminte și de ulei vegetal din regiune a fost afectată, în timp ce activitatea din topitoriile de metale au fost, de asemenea, închise sau reduse din cauza creșterii costurilor. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel