Ministrul Daea pare mulțumit: Cinste lor, bravo nouă!

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că în noaptea de luni spre marţi a fost autorizată la plată o sumă de 28,671 milioane de euro pentru 102.077 fermieri, bani care vor intra în două-trei zile în conturile acestora. 

"În noaptea aceasta am autorizat la plată 28,671 milioane de euro pentru 102.077 fermieri. Azi este prima zi, sistemul merge în continuare, ordinele de plată pleacă către trezorerii şi banii către fermieri. De aici încolo, până joi, practic în 2-3 zile, banii trebuie să intră în conturile fermierilor. Am spus că pentru 100.000 şi iată că sunt 102.077 fermieri. Cinste lor bravo nouă", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Petre Daea.

El a precizat că de la 1 noiembrie vor începe plăţile şi la ovine/caprine, iar de la 1 decembrie se va plăti întreaga sumă pentru animale. "La 1 noiembrie începem să dăm avansul şi pentru oi, iar de la 1 decembrie dăm plata întreaga pentru animale. Noi facem ce trebuie cât mai repede. (...) Cuantumurile pe cap de animal nu s-au stabilit, încă lucrăm la ele, le verificăm pe toate ca să nu greşim", a adăugat şeful MADR.

Acesta a mai spus că, din cele 1,801 miliarde de euro alocaţi pentru plăţile directe din FEGA, s-a plătit până la această dată o sumă de 1,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 99,61%. "Sunt bani pe care îi luăm de la Uniunea Europeană. În 2017, am accesat 99,9% pe plăţi directe, iar anul acesta procentul este de 99,61% până acum şi mai sunt câteva sume care vor corecta gradul de accesare", a adăugat Petre Daea.

Şeful MADR a anunţat încă de săptămâna trecută că fermierii vor primi 70% din plăţile directe pe suprafaţă, începând cu primul minut din 16 octombrie.

"Şi acum suntem în situaţia de a acorda la timp subvenţiile, şi o spun pedalând pe această afirmaţie: la cumpăna nopţii, în primul minut din 16 octombrie. Vă spun cu exactitate. Avem prelucrate până la această dată 247.000 de dosare pentru fermieri. Începem să dăm aceste subvenţii în aşa fel încât dumneavoastră, fermierii, să le puteţi valorifica în funcţie de interes, în funcţie de nevoi, într-un cuvânt ce decideţi să faceţi cu ele, important este să le aveţi", a spus ministrul Agriculturii pe 9 octombrie.

Avansurile reprezintă 70% din plata nominală pe suprafaţă din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel