Ministrul de Finanţe britanic, afirmație șocantă despre costurile Brexit-ului dur

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Sajid Javid- Ministrul de finanțe britanic
Sajid Javid- Ministrul de finanțe britanic
Ministrul de finanţe britanic Sajid Javid a afirmat luni la BBC că nu crede că ‘ştie cineva cu adevărat’ cât ar costa economia Marii Britanii un Brexit fără acord, care, în opinia sa, rămâne ‘o posibilitate’, transmite AFP.

Javid a mai spus că acesta "nu este scenariul nostru preferat" şi "lucrăm pentru a ajunge la un acord cu partenerii noştri europeni". În pofida unei legi votate de parlament care interzice ieşirea ţării din UE fără acord şi îl obligă pe prim-ministru ca, într-o astfel de eventualitate, să ceară o nouă amânare a Brexit-ului, Sajid Javid a reiterat că "nu puteam avea o nouă amânare".

Opoziția britanică vrea să blocheze Brexitul. Ce intenții are

"Intenţia legii este clară şi ea a făcut mai dificilă pentru guvern obţinerea acordului pe care îl dorim", a afirmat Javid, potrivit căruia "guvernul va respecta legea". Companiile "vor să ştie că incertitudinea se apropie de final", a adăugat el, menţionând că "există o posibilitate de ‘no deal’, din acest motiv continuăm să ne pregătim cu toată viteza" pentru această eventualitate.

Întrebat de BBC cu privire la impactul economic aşteptat de autorităţile britanice, care ar putea ajunge la 30 miliarde de lire pe an asupra finanţelor publice, Javid a răspuns: "Nu cred că cineva are cu adevărat un răspuns complet la această întrebare, dar eu nu am pretins niciodată că ieşirea (din UE) fără acord nu va fi dificilă".

Brexit. Numai Londra va fi vinovată de un eșec

El a vorbit despre "un răspuns economic semnificativ", atât monetar, lăsând să se înţeleagă că Banca Angliei ar interveni, cât şi "bugetar". "Cu acord sau fără acord, vom fi pregătiţi", a dat asigurări ministrul de finanţe, într-un discurs rostit luni după-amiază la conferinţa Partidului Conservator.

El a dat detalii despre planul său de "revoluţie în infrastructuri", pe care îl anunţă deja de câteva săptămâni. Planul include alocarea a 25 miliarde de lire pe cinci ani pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, un proiect de modernizare a autobuzelor, şi 5 miliarde de dolari pentru reţele de fibră optică şi telefonie 5G. Totodată, ministrul de finanţe a promis că salariul minim va creşte de la 8,21 la 10,50 lire pe oră, iar vârsta de la care acesta va putea fi obţinut va scădea de la 25 la 21 de ani, o măsură de care ar beneficia 4 milioane de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Partidele pro-europene în timpul negocierilor / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Prognoza evoluției economiei României / Foto: Freepik
Viktor Orban
Austria încă primește gaze din Rusia
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...

CEC Bank
Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
O turistă părăsește hotelul / Foto: Freepik
Bogdan Gruia Ivan
MIlitar ucrainean cară două drone / Foto: Volodimir Zelenski / Telegram
Motswedi, diamant de 2.488 carate
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
Iluminat public / Foto: Freepik

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
e-Factura
Tiktok
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania

pixel