Radu Oprea: Războiul din Ucraina, oportunitate pentru industria apărării din România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Radu Ștefan Oprea
Radu Ștefan Oprea
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că războiul din Ucraina generează oportunităţi pentru industria de apărare din România, care însă trebuie fructificate foarte rapid.

"Ceea ce pot să vă spun este că o criză generează şi oportunităţi. Criza din Ucraina, războiul de acolo, pentru industria de apărare din România generează oportunităţi. Şi trebuie să le fructificăm foarte rapid, pentru că această fereastră de oportunitate, din punctul meu de vedere, va dura maxim 2 ani. Acest lucru înseamnă că în planurile de înzestrare ale armatei române, cele două fabrici de armament de la Cugir trebuie să fie o prezenţă activă şi vor fi probabil într-un timp foarte scurt lansate noile programe de înzestrare ale armatei române", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul a adăugat că sunt investitori care pot veni cu transfer de tehnologie în cele două fabrici din Cugir pentru a produce armament în conformitate cu standardele NATO, de care armata română are nevoie. Oprea a punctat că el nu s-ar limita doar la armata română.

"Noi suntem furnizori către armata română şi, din punctul meu de vedere, relaţia trebuie să fie una instituţională, contractuală, ca împreună cu partenerii care pot să vină cu tehnologie, să putem să furnizăm acele echipamente de care armata română are nevoie şi, de ce nu, să le putem şi exporta", a spus Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul a precizat că "există foarte mare interes din partea companiilor, atât americane, germane, austriece, (...), de a fi în colaborare cu cele două fabrici din Cugir, iar lucrurile vor evolua într-un timp foarte scurt, pentru că acea fereastră de oportunitate este de maxim 2 ani".

Aflat într-o vizită de lucru în judeţul Alba, care a inclus în program şi o deplasare la Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cugir, Ştefan-Radu Oprea a explicat că, atunci când atunci se lansează programul de înzestrare de către Ministerul apărării naţionale, Ministerul economiei, prin ROMARM şi prin fabricile de armament, trebuie să facă o ofertă competitivă, pentru a putea câştiga acea licitaţie.

În acest moment, potrivit ministrului, Fabrica de Arme din Cugir are comenzi, bazându-se pe un contract pe lungă durată cu o companie americană.

În ceea ce priveşte Uzina Mecanică, aici este o "încărcare, nu suficientă".

În ultimul deceniu s-a vorbit de mai multe ori despre o potenţială asigurare cu comenzi a celor două fabrici de armament din Cugir din partea Ministerului Apărării Naţionale.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.

La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre, pistoale automate şi semiautomate de calibru 9 mm, accesorii. Fabrica de Arme produce pentru piaţa civilă americană, îndeosebi arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel