Mai mult decât atât, a continuat Ministrul Muncii, și sporurile se raportează la salariile de bază. Și în loc să fie unitară această lege, este profund inechitabilă și crează o tensiune între categorii socio-profesionale, care, pe fond, poate să scadă și performanța. Gândiți-vă că avem grupuri socio-profesionale care sunt la nivelul de salarizare din anul 2022. Unii sunt la nivel de salarizare din 2019, inclusiv din punctul de vedere al sporurilor, a adăugat ea.
Potrivit explicațiilor sale, per total cheltuieli de salarizare, în momentul de față, nivelul sporurilor reprezintă 13%, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Dar sunt categorii socio-profesionale pentru care sporurile reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Astfel de sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție.
Iată de ce, spune Raluca Turcan, nu putem trata subiectul cu superficialitate, pentru că este vorba de sporuri care au întregit veniturile medicilor, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. De aceea, trebuie să dăm dovadă de precauție și înțelepciune, să pregătim niște instrumente cu adevărat echitabile. Dar, cei care au avut creșteri salariale vor rămâne cu salariile în plată, iar cei care sunt restanți cu majorările îi vor ajunge din urmă.
Citește și Veniturile românilor. Turcan: Vor fi mai multe grile de SALARIZARE
Ce facem noi, de fapt. Noi ne uităm la salariile de bază, ne uităm ce sporuri pot fi eliminate, pentru că sunt unele care vizibil pot fi eliminate, altele să fie stabilite în sumă fixă, cum sunt cele pentru condiții periculoase, unele salarii să fie introduse pe o grilă de salarizare, ca de exemplu administrațiile publice locale. Mai luăm în calcul și introducerea unei grile cu rol de reglementare, cum ar fi ANCOM, ANRE, ASF”, a subliniat Ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ungaria intenţionează să reducă...
WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din...
Ministerul Energiei salută...
Prețurile energiei electrice în Europa continuă să...
Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump...
Grupaj de ştiri.
Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în...
Preţurile de referinţă la gaze...
Emisiile de gaze cu efect de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
BRD anunţă că, începând de...
Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 3,3% anterior,...
Transelectrica transmite că...
Sonda robotică Chang'e-6 a Chinei a făcut istorie în...
Producătorii chinezi de...
Știm că materialele au...
Bitcoin scade sub $87,000 ceea...
Era Inteligenței Artificial...
Importul de lapte al României a crescut cu aproape 43%,...