Ministrul Muncii: Ce înseamnă NOUA LEGE A SALARIZĂRII

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Câteva explicații
Câteva explicații
O nouă lege a salarizării este necesară pentru corectitudine în sistem, iar acest lucru va aduce și o nouă perspectivă din partea agențiilor de rating, a declarat Raluca Turcan, arătând că salariile de bază au crescut disproporțional, salariile în plată se raportează la salariile de bază și sunt oameni cu aceeași pregătire, cu aceeași experiență dar care, în momentul de față, pentru că s-au angajat în mod diferit sau în alte categorii ocupaționale au salarizare diferită. 

Mai mult decât atât, a continuat Ministrul Muncii, și sporurile se raportează la salariile de bază. Și în loc să fie unitară această lege, este profund inechitabilă și crează o tensiune între categorii socio-profesionale, care, pe fond, poate să scadă și performanța. Gândiți-vă că avem grupuri socio-profesionale care sunt la nivelul de salarizare din anul 2022. Unii sunt la nivel de salarizare din 2019, inclusiv din punctul de vedere al sporurilor, a adăugat ea. 

Potrivit explicațiilor sale, per total cheltuieli de salarizare, în momentul de față, nivelul sporurilor reprezintă 13%, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Dar sunt categorii socio-profesionale pentru care sporurile reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Astfel de sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. 

Iată de ce, spune Raluca Turcan, nu putem trata subiectul cu superficialitate, pentru că este vorba de sporuri care au întregit veniturile medicilor, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. De aceea, trebuie să dăm dovadă de precauție și înțelepciune, să pregătim niște instrumente cu adevărat echitabile. Dar, cei care au avut creșteri salariale vor rămâne cu salariile în plată, iar cei care sunt restanți cu majorările îi vor ajunge din urmă.  

Citește și Veniturile românilor. Turcan: Vor fi mai multe grile de SALARIZARE

Ce facem noi, de fapt. Noi ne uităm la salariile de bază, ne uităm ce sporuri pot fi eliminate, pentru că sunt unele care vizibil pot fi eliminate, altele să fie stabilite în sumă fixă, cum sunt cele pentru condiții periculoase, unele salarii să fie introduse pe o grilă de salarizare, ca de exemplu administrațiile publice locale. Mai luăm în calcul și introducerea unei grile cu rol de reglementare, cum ar fi ANCOM, ANRE, ASF”, a subliniat Ministrul Muncii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel