Mircea Coșea: ”Nu înțeleg mărirea salariilor demnitarilor. Ar trebui ridicat nivelul salariilor celor în pericol iminent!”
Autor: Oana Pavelescu | 08 iun 2022, 15:17
Mircea Coșea
Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea a comentat recentele informații conform cărora demnitarii și-au majorat în tăcere salariile.

Economistul a remarcat că: ”Ceea ce mă deranjează nu este lipsa de transparență și, aș spune eu, această nehotărâre în a prezenta exact intențiile pe care le au (autoritățile n.r.) pentru că, oricum am lua lucrurile, din punct de vedere bugetar, lucrurile nu sunt la nivelul la care ne permitem creșterea de salarii și de pensii într-o manieră acceptabilă. Ce ne ”permitem” noi? Ne ”permitem” să facem niște creșteri de salarii la categorii privilegiate care, pe de-o parte scad încrederea în Guvern, pentru că populația așteaptă de la Guvern măsuri care să ajute întreaga populație aflată în criză și nu doar cei care sunt într-o situație politică privilegiată”.

Profesorul Coșea a declarat că i se pare  imorală și injustă abordarea ”dar ceea ce cred că ar trebui să subliniez eu, ca un analist al vieții politice, este greșeala pe care o face Guvernul în momentul de față, pentru că în momentul de față este necesar să ridici nivelul de venituri unei categorii a populației care se află într-un pericol iminent. În această categorie nu este cea foarte săracă. Ea primește niște ajutoare sociale, dar cea care intră într-o zonă de sărăcie este clasa mijlocie. Dacă luăm și calculăm exact ce se va întâmpla într-o lună sau două și o să vedem că toată această avalanșă de creșteri de prețuri la energie, pentru că așa numita problema facturilor nu s-a rezolvat ea va fi în toamnă din la ordinea zilei, inflația la alimente la combustibil la carburant și așa mai departe, vom vedea că este afectat bugetul familiilor cu venituri medii sau chiar peste medie, adică clasa mijlocie”, a punctat economistul.

Citește și: Mircea Coșea: ”România, în derapaj important în accesul la zona euro”. Cele mai mari greșeli făcute de Guvern”

Profesorul Mircea Coșea a abordat și influența ROBOR asupra prețurilor și bugetelor celor care nu au neapărat un credit la bănci și a explicat că: ”Fac precizarea pe care am mai făcut-o. Nu trebuie să ne referim doar la cei care au credite pentru că în cazul unor credite de producție, până la urmă acest ROBOR, această dobândă mai mare vine, în costuri, adică și la mărfurile care le cumpără întreaga populație [...]. Deci în condițiile astea mă așteptam ca să existe o viziune puțin mai, aș spune eu, mai adaptată la situația în care suntem. Populația acestei țări se destabilizează economic în fiecare zi, ori guvernul mărește salariile la o categorie privilegiată care n-are nimic de-a face cu ce se întâmplă, pentru că ei oricum au venituri cu mult peste veniturile medii. Deci este o greșeală politică pentru că populația vede lucrul ăsta, vede că s-au mărit salariile. Începutul l-a făcut Ministerul Justiției acum două sau trei luni de zile când acolo s-au mărit pensiile și salariile, așa fără niciun fel de logică. A fost poate un test să vadă cum reacționează populația iar populația a reacționat mai bine sau mai rău sau deloc. Și acum s-au mărit aceste venituri absolut nejustificat în momentul de față la parlamentari și la toți ceilalți, la primari, primari care unii își justifică locul, alții nu. Alții ar trebui să plătească pentru daunele pe care le-au făcut nu să fie recompensați cu salarii mai mari”, a punctat analistul.

Profesorul s-a declarat uimit de deciziile luate de autorități și a adăugat că: ”Nu înțeleg logica acestei creșteri a salariilor care aduce numai și numai deficite de imagini ale acestui guvern. Care, până una alta, l-am aplaudat și eu când a fost cazul. Luase niște măsuri care să ajute o categorie defavorizată profund. Dar urma faza a doua. Așa cum am spus de multe ori, trebuie să avem un program anticriză care să lovească cauzele profunde ale crizei la energie, la alimente, la sprijinirea mediului de afaceri ca să putem da pe ansamblul economiei românești să facem în așa fel încât viața să devină mai ușoară, nu doar la două categorii cei care sunt foarte săraci și cei care sunt foarte bogați. România rămâne cu o clasă de mijloc profund afectată iar această clasă de mijloc este clasa care, până la urmă, duce această societate înainte, pentru că învățământul, educația sunt cele mai importante investiții în viitor. Noi văd că din punct de vedere al politicii de pregătire a viitorului acestei țări suntem cât se poate de modești. Adică nu nu acordă mare atenție învățătorilor, profesorilor și așa mai departe”, a conchis profesorul Mircea Coșea o intervenție la B1TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?