Mișcări disperate ale Ungariei pentru a-și apăra moneda națională, forintul

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Mișcări disperate ale Ungariei pentru a-și apăra moneda națională, forintul
Mișcări disperate ale Ungariei pentru a-și apăra moneda națională, forintul
Banca centrală a Ungariei a majorat cu două puncte procentuale, la un incredibil 9,75 la sută, dobânda acordată la depozite. Decizia a fost luată într-o ședință extraordinară. Majorarea vine la o săptămână după o altă surpriză, când dobânda-cheie a fost ridicată dintr-odată cu 1,85 puncte procentuale, tot pentru a proteja forintul.  

Acum, banca centrală mărește dobânda la depozite la 9,75 la sută în încercarea de a face mai scumpe pariurile împotriva monedei proprii. Cursul a ajuns la maxime istorice, euro a depășit 400 de forinți. Decizia de acum o săptămână trebuia să stopeze mișcarea, însă cotațiile euro au urcat până la 415 forinți, iar banca centrală a considerat că este nevoie de o nouă intervenție de urgență.  

Situația Ungariei a devenit extrem de delicată, cu un deficit bugetar mare, generat de politicile populiste ale lui Viktor Orban, menite să-i asigure victoria în alegerile din această primăvară. În același timp, guvernul a venit cu noi taxe pentru companiile mari, ceea ce degradează sensibil mediul economic. În plus, din cauza conflictelor cu Bruxelles-ul, Ungaria nu are aprobată finanțarea prin PNRR și riscă blocarea fondurilor europene din cauza nerespectării statului de drept.

Citește și: Decizie ȘOCANTĂ Băncii Centrale a Ungariei. Piețele, luate prin surprindere

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi dobânda de bază cu 185 de puncte de bază, la 7,75%, şocând pieţele şi extinzând ritmul majorărilor, după ce săptămâna aceasta forintul s-a depreciat la un nivel record, în timp ce inflaţia creşte, transmite Reuters.

A fost cea mai semnificativă creştere a dobânzii de la începutul crizei financiare globale din octombrie 2008, când NBH a majorat dobânda cu 300 de puncte de bază.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau în medie la o creştere de 50 de puncte de bază, până la 6,4%, în timp ce trei analişti estimau un avans de 100 de puncte de bază.

Forintul are cea mai slabă evoluţie în rândul monedelor din Europa Centrală. Moneda euro era cotată luni la 404,5 forinţi, iar marţi se tranzacţiona la 398,15 forinţi, după anunţul NBH.

"Decizia NBH de a majora marţi dobânda cu un nivel peste aşteptări, 185 de puncte de bază, la 7,75%, demonstrează că instituţia a devenit acum mult mai îngrijorată în privinţa creşterii inflaţiei şi a deprecierii forintului. Credem că sunt posibile noi majorări, cel puţin până la 9%, în următoarele luni", a apreciat Joseph Marlow de la Capital Economics.

Anul acesta forintul s-a depreciat cu 7% faţă de euro chiar dacă în ultimul an NBH a majorat dobânda, din cauza presiunilor privind deficitul bugetar ridicat, a taxelor impuse companiilor şi a problemelor în relaţia cu Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel